Katastrofval för Moderaterna i Göteborg
Demokraternas valvaka i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT


Det nya partiet Demokraterna får 17,2 procent av rösterna i kommunalvalet i Göteborg. Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet i staden medan Moderaterna backar kraftigt.

Moderaterna gör ett katastrofval. När alla 350 valdistrikt är räknade får Moderaterna 14,5 procent av rösterna, vilket är en nedgång med 7,8 procentenheter. Uppstickarna Demokraterna får 17,2 procent, medan Socialdemokraterna landar på 20,4 procent, en nedgång med 2,0 procentenheter sedan förra valet.

– Det här resultatet är, för att uttrycka sig milt, lite över våra förvändningar, säger Demokraternas partiledare Martin Wannholt till TT.

Den klart hetaste av partiets valfrågor har varit att stoppa Västlänken, ett mycket omfattande järnvägsprojekt i centrala Göteborg.

– Jag är helt övertygad om att det projektet går att stoppa, men det beror på om vi kan hitta andra partier som också vill det, säger Wannholt som dock inte vill avslöja vilka partier som Demokraterna tänker kontakta först.

Men det är inte bara frågan om Västlänken som ligger bakom partiets genombrott, påpekar han.

– En annan lika viktig fråga är att Göteborgs Stad inte presterar så bra som man kan förvänta sig, oavsett om det gäller bristen på förskoleplatser eller för låga skolresultat. Det finns ett utbrett missnöje mot att den kommunala verksamheten inte sköts på rätt sätt.

Martin Wannholt var tidigare moderat kommunalråd och har de senaste tre åren suttit som partilös.

(TT)

Vildhundarna vill ta elefantungen men mamman ingriper – otrolig urkraft

Val 2018 – Utmanarna till riksdagen