Kalifornien öppnar men Hollywood får vänta
Även om man lättar på restriktioner i USA-delstaten Kalifornien så dröjer det troligtvis innan film- och tv-inspelningar i Hollywood kan komma i gång igen. Foto: Damian Dovarganes/AP/TT-arkivbild


Nästa vecka väntas lättade restriktioner kring film- och tv-inspelningar i USA-delstaten Kalifornien. Men enligt guvernören Gavin Newsom kommer det förmodligen inte att gälla i Hollywoods hemvist Los Angeles County. Före pandemin fanns omkring 900 000 jobb enbart i Hollywood. All film- och tv-inspelning stoppades i Kalifornien i mitten av mars på grund av pandemin.

I tätbefolkade Los Angeles County har omkring 40 000 fall av covid-19 bekräftats och nära 2 000 personer har avlidit. Det motsvarar ungefär hälften av alla dödsfall i delstaten.

Myndigheterna i Los Angeles sade tidigare i veckan att restauranger och köpcentrum i staden som tidigast kan öppna den 4 juli, även om restriktionerna hävs tidigare i andra delar av Kalifornien.

Netflix innehållschef Ted Sarandos varnar för att det kan få fruktansvärda långsiktiga konsekvenser för branschen om man tar genvägar med säkerheten. Netflix har redan återupptagit sin produktion i länder med mindre omfattande restriktioner – exempelvis Sverige, Island och Sydkorea.