Danmark öppnar snabbare än väntat
Djurparker i Danmark tillhör verksamheterna som snart får öppna. Bild från Köpenhamns zoo. Foto: DRAGO PRVULOVIC/NTB Scanpix/TT-arkivbild


Danmark inleder fas två i återöppnandet av landet snarare än väntat. Det står fast efter mer än tio timmars förhandlingar mellan Folketingets partier, enligt dr.dk.

Museer, konsthallar, biografer och djurparker tillhör verksamheter som strax får öppna. Den öppningen skulle vara med i den tredje fasen, som inleds den 8 juni, men tidigareläggs nu.

Dessutom får gymnasieelever och högskolestudenter återvända från 27 maj.

Gränserna kommer att vara fortsatt stängda. Men från och med måndag får invånare i de nordiska länderna, liksom Tyskland, resa in i landet om de har sommarbostad i landet eller om de har en dansk partner.

– Det speciella med gränserna är att här är vi inte en ö. Vi har en dialog med länderna omkring oss, och det kommer att behöva ske gradvis, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen enligt DR om gränsöppningen.

Den 29 maj ska regeringen lägga fram en plan för att börja öppna för sommarturismen.

– Det handlar om att hitta balansen, där vi tar sjukdomen på dödligt allvar men samtidigt öppnar upp så snabbt vi kan, säger Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen.

Fortfarande får inte fler än tio personer träffas.

– Från juni arbetar vi med att folksamlingsförbudet, som i stället för tio personer hamnar mellan 30 och 50 personer, säger Frederiksen till DR.