loadingFör att bevara de naturliga smakerna behöver man anpassa längden och värmen efter den specifika bönan. Foto: Anton Nilsson
För att bevara de naturliga smakerna behöver man anpassa längden och värmen efter den specifika bönan. Foto: Anton Nilsson
Tradition

Kaffe som konst och njutning

Anton Nilsson

Fruktig, nötig eller choklad? Vilka smaker uppskattar du mest i ditt kaffe? Sebastian Balck berättar om sitt företag Balck Coffee, om situationen för kaffebönder och om hur en kopp kaffe kan smaka som färskpressad juice.

På väg in till rosteriet Balck Coffee i Kalmar möter jag en man med en femkilos kaffepåse i famnen. Vi pratar lite och när han går säger han: ”Det här räcker nästan ett halvår”. Med sina 8,2 kg per år kvalar Sverige in på topp tio-listan över de länder i världen där det dricks mest kaffe. På vinnarplatsen har vi Finland med hela tolv kilo per person och år.

Mitt i rosteriet på Balck Coffee står en kafferost. Företagets ägare Sebastian Balck visar rostningsprocessen där de gröna kaffebönorna hälls från rostens ovansida ner i en roterande trumma. Rosten drivs av gasol och när bönorna är färdiga faller de ut för att kylas av i en behållare utanför rosten.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingFör att bevara de naturliga smakerna behöver man anpassa längden och värmen efter den specifika bönan. Foto: Anton Nilsson
För att bevara de naturliga smakerna behöver man anpassa längden och värmen efter den specifika bönan. Foto: Anton Nilsson
Tradition

Kaffe som konst och njutning

Anton Nilsson

Fruktig, nötig eller choklad? Vilka smaker uppskattar du mest i ditt kaffe? Sebastian Balck berättar om sitt företag Balck Coffee, om situationen för kaffebönder och om hur en kopp kaffe kan smaka som färskpressad juice.

På väg in till rosteriet Balck Coffee i Kalmar möter jag en man med en femkilos kaffepåse i famnen. Vi pratar lite och när han går säger han: ”Det här räcker nästan ett halvår”. Med sina 8,2 kg per år kvalar Sverige in på topp tio-listan över de länder i världen där det dricks mest kaffe. På vinnarplatsen har vi Finland med hela tolv kilo per person och år.

Mitt i rosteriet på Balck Coffee står en kafferost. Företagets ägare Sebastian Balck visar rostningsprocessen där de gröna kaffebönorna hälls från rostens ovansida ner i en roterande trumma. Rosten drivs av gasol och när bönorna är färdiga faller de ut för att kylas av i en behållare utanför rosten.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025