KD: Högre lön för sjukvårdspersonal på sommaren


Kristdemokraterna vill lösa sommarkrisen i vården med extra betalt för personal som jobbar under de mest kritiska veckorna.

 

Ett annat förslag som presenteras under KD:s dag i Almedalen är att ta de första stegen mot att avskaffa landstingen.

KD vill komma ifrån att alla tar semester samtidigt och föreslår därför att den sjukvårdspersonal som jobbar under de mest kritiska sommarveckorna ska få ett 50-procentigt lönepåslag.

– Vi tror att det kan göra att man kan hålla fler vårdplatser öppna och därmed komma ifrån att så många operationer ställs in och att vårdköerna sticker iväg så mycket under somrarna, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Byråkratiskt krångel

Förslaget kostar 4,4 miljarder kronor, en kostnad som ska delas mellan stat och landsting. Busch Thor tror dock att det också finns pengar att tjäna på förslaget, till exempel att landstingen slipper att administrera så långa köer.

Ett annat förslag handlar om fem steg mot att förstatliga sjukvården. En del handlar om att bli av med byråkratiska problem, till exempel att införa en nationell standard för journalsystem, så att det går lättare att skicka journaler mellan olika landsting och att införa en nationell sjukvårdsupplysning via vårdguiden 1177.

– Jag tror faktiskt att det är en valvinnare att se till att avskaffa landstingens sjukhusansvar. Var du bor i landet ska inte avgöra vilken vård man får och om du överlever en svår sjukdom, säger Ebba Busch Thor.

Partiet är dock ensamt om att driva förstatligande av sjukvården i Alliansen.

Besvärligt läge

Kristdemokraterna har ett besvärligt läge i opinionen. I SCB:s stora opinionsundersökning i maj fick KD 2,9 procent av väljarstödet. Vård och äldreomsorg är dock två frågor där KD har relativt högt stöd bland väljarna. Det blir också de frågorna som Ebba Busch Thor kommer att fokusera på i sitt tal på Almedalsscenen på fredagskvällen. Plus trygghet och värderingar.

– Jag hoppas att alla väljare ska veta att vi står upp för välfärden efter mitt tal i kväll, säger Ebba Busch Thor.

(Maria Davidsson/TT)
(Owe Nilsson/TT)

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in

Slav under kommunismen