KD: Familjerna centrala för att bekämpa brottsligheten

Satsningar mot kriminella gäng

Julen 2022 inleddes en våg av skjutningar och sprängningar. Regeringen satsar nu brett på olika åtgärder för att bekämpa gängkriminaliteten. Foto: Pontus Lundahl/TT


Satsningar behövs både på bättre verktyg för polisen och brottsbekämpande åtgärder, men enligt partierna i olika grad. Att allt fler unga och i allt yngre åldrar rekryteras till de kriminella gängen väcker oro. Viktigast är att satsa brett, menar en Göteborgspolis.

Justitieminister Gunnar Strömmer gav den 17 februari en lägesbild av den grova organiserade brottsligheten. Under 2022 skedde 62 dödsskjutningar i Sverige, ett rekord. Han jämförde med grannländernas fåtal dödsskjutningar under året och konstaterade att kontrasten är slående.

Strömmer presenterade åtgärder och menade att regeringen arbetar effektivt för att ta ett grepp om situationen. Samtidigt sade han att ett läge som försämrats under lång tid tar tid att vända.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!