Johnson stänger ned England igen
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelar att nya virusrestriktioner införs under en nästan fyra veckor lång period. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT


England stängs ned i fyra veckor i kampen mot virusspridningen, meddelar den brittiske premiärministern Boris Johnson. Nedstängningen omfattar allt utom nödvändiga butiker, skolor och universitet.

Från och med nästa vecka kommer människor endast att kunna lämna sitt hem om de har "synnerliga skäl", säger Johnson när han presenterar de restriktionerna på en presskonferens inifrån 10 Downing Street på lördagskvällen.

De nya restriktionerna är tänkta att börja gälla från den 5 november. De kommer att presenteras för parlamentet på måndag och tanken är att de ska gälla till den 2 december, enligt Johnson.

Skolor och universitet kommer dock tillåtas att hållas öppna.

En miljon smittade

Johnsons besked kommer inte att gäller de brittiska delområdena Wales, Nordirland och Skottland.

För närvarande råder lokala restriktioner baserat på smittspridningen i olika delar av landet.

I våras infördes landsomfattande åtgärder. Motståndet mot en andra eventuell nedstängning har varit utbrett.

Men nu är mardrömsgränsen passerad: Över en miljon britter har bekräftats smittade med virussjukdomen covid-19. Och experter i främsta ledet varnar för att spridningen sker snabbare än i deras värsta profetior.

Därför nödgas Johnson under förmodat stor vånda åter mana sina landsmän att stanna hemma, med undantag i vissa fall.

Storbritannien är ett av svårast drabbade länderna i Europa. Antalet döda i covid-19 närmar sig 47 000.

Väger mot ekonomin

Johnsons regering är bara ansvarig för hälsovården i England. Wales, Nordirland och Skottland har redan återinfört delvisa nedstängningar, precis som i länder runt om i Europa.

Vårens nedstängning gick hårt åt ekonomin som minskade med en dryg femtedel. Enorma stödpaket följde men landets ekonomi har ännu ej kommit på rätsida.

Bostadsminister Robert Jenrick har tidigare sagt att en andra nedstängning skulle föra med sig "mer skada än nytta".

– Även om det har vissa fördelar så för det också med sig stor skada för människors liv och försörjning, sade han till Times Radio.

(TT-AFP-Reuters)