Jihadister i attack mot storstaden Aleppo
En bild från den statliga syriska nyhetsbyrån Sana den 27 januari visar en regeringssoldat som avfyrar en granat i västra Aleppo. Foto: Sana via AP/TT


Jihadistalliansen Hayat Tahrir al-Sham, med kopplingar till al-Qaida, har inlett ett angrepp mot Aleppo i nordvästra Syrien. Bostadsområden i storstaden uppges ha beskjutits med granater.

Parterna ger olika skildringar av händelsen.

Två självmordsattacker med fordon som fyllts med sprängmedel utfördes vid inledningen av attacken i området Jamiyat al Zahraa, uppger källor inom jihadistalliansen för bland andra nyhetsbyrån Reuters. Statliga nyhetsbyrån Sana skriver dock att fyra fordon avsedda att sprängas vid angreppet oskadliggjorts av regeringsstyrkor.

Enligt Sana slogs anfallet mot västra Aleppo tillbaka. Jihadisterna hävdar att de intagit flera byggnader.

Det finns inga bekräftade uppgifter om döda eller skadade.

Turkiskstödda grupper

Nordöst om Aleppo gick turkiskstödda beväpnade grupper också gick till angrepp mot syriska regeringsstyrkor, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet på lördagen. Angriparna ska ha tagit kontroll över minst tre byar innan de trycktes tillbaka.

Aleppo är Syriens näst största stad och kontrolleras av regeringen.

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar till en nedtrappning av konflikten.

— Generalsekreteraren är djupt oroad över den pågående militära upptrappningen i nordvästra Syrien, säger Guterres talesperson.

Ny flyktingvåg

Regimen har med ryskt understöd återtagit flera områden i västra Aleppoprovinsen och i angränsande Idlibprovinsen i en nystartad offensiv mot rebeller. Regeringsstyrkornas framryckning har utlöst en ny flyktingvåg med hundratusentals människor som rör sig mot turkiska gränsen.

I fredags antydde Turkiet, som redan har militär i Syrien, att landet kan komma att inleda en ny militäroffensiv i grannlandet för att skydda turkiska soldater och civila.

(TT-AFP-Reuters)