Landvinning för militären i nordvästra Syrien
Förödelse i Maaret al-Numan efter luftanfall i staden i somras. Foto: Vita hjälmarna/AP/TT-arkivbild


Den syriska regimens styrkor har återtagit staden Maarat al-Numan i provinsen Idlib.

Regimen har nu enligt militären kontroll över staden, som är av stor symbolisk och strategisk vikt, för första gången på sju år.

– Våra styrkor har de senaste dagarna lyckats tvinga bort terrorismen i många byar och städer, säger en talesperson i ett tv-sänt uttalande.

En av dessa städer ska ha varit Maarat al-Numan.

Många rebeller och jihadister lämnade staden efter att regimstyrkor stormat den från flera håll under tisdagen, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget i Syrien från Storbritannien.

Staden var nästan öde efter flera månader av bombningar. Maarat al-Numan ligger vid den viktiga motorvägen M5 som går mellan huvudstaden Damaskus och landets näst största stad Aleppo.

Eldupphör

Staden var 2011 en av de första i Idlib där motståndet mot regeringen i Damaskus restes. Under det första året tog rebeller som slogs mot president Bashar al-Assads styre kontroll över staden.

Ryssland och Turkiet stödjer varsin sida i konflikten. För ett par veckor sedan inleddes ett eldupphör som förhandlats fram mellan de två länderna. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har anklagat Ryssland för att inte hålla eldupphöret.

Hundratusentals på flykt

Sedan i december har våldet i landets nordvästra delar enligt FN tvingat 388 000 människor på flykt under regeringssidans framryckningar. Många civila har tvingats söka sig närmare den turkiska gränsen längre norrut.

– Vi är oroade för säkerhet och skydd för över tre miljoner civila i Idlib, säger David Swanson vid FN.

De senaste våldsamheterna förvärrar en av de värsta humanitära katastroferna under det nio år långa kriget, varnar hjälporganisationer.

Regimstyrkor kontrollerar nu runt 70 procent av Syrien och har upprepade gånger lovat att återta hela landet. Efter att Maarat al-Numan återtagits planerar militären nu att fortsätta striderna "tills all syrisk mark har rensats från terrorism", som en talesperson uttrycker det.

(TT-AFP)