Irans president utropar "seger"
Protesterna mot regeringens chockhöjning av bensinpriserna med 50 procent har hittills krävt över 100 människoliv, enligt människorättsorganisationer. Foto: Vahid Salemi/AP/TT


Irans president Hassan Rohani utropar "regeringsseger" över de "utländska fiender" som han anklagar för att ligga bakom den senaste veckans våldsamma protester.

– Det iranska folket har återigen lyckats med ett historiskt test och visat att det inte kommer att låta fiender dra nytta av situationen, även om de kan ha klagomål om landets regering, säger president Rohani i en kommentar som den statliga nyhetsbyrån IRIB har publicerat.

De veckolånga protesterna är en följd av kraftigt höjda bensinpriser och har hittills krävt över 100 dödsoffer. Michael Page, vice-chef vid människorättsorganisationen Human Rights Watchs Mellanösternkontor, fördömer den iranska regeringens agerande.

"Iranska myndigheter stänger desperat av det globala och interna informationsflödet i Iran i hopp om att omvärlden kommer att blunda för deras brutala nedbrytning", säger han i ett uttalande.

(TT-Reuters)