Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har sett en ökning av attacker mot lantbrukare och djurägare. GP:s granskning visar att minst 200 djurrättsrelaterade brott har begåtts de senaste två åren. Nu vill inrikesminister Mikael Damberg (S) säkerställa att polisen tar tag i frågan.
Bönder och djurägare drabbas av brandattentat, hot, trakasserier, inbrott och även grova mordhot. Även barn har drabbats av mordhot.
För en vecka sedan slogs elva kaniner ihjäl efter att någon öppnat 20 burar på en kaninuppfödning i Sala, vilket Sala Allehanda uppmärksammade.
SVT rapporterade nyligen att kaninuppfödaren Malin Sundmark också har drabbats av djurrättsaktivister. Hon har blivit utsatt på sin gård i flera omgångar sedan i somras och har dessutom fått ta emot ett 60-tal hot i sociala medier.
"Oerhört provocerad"
– Jag blir oerhört provocerad över att man i ett demokratiskt samhälle tror sig ha rätt att förstöra någon annans egendom eller hota människor för att uppnå politiska syften, säger Damberg till GP.
Han understryker att samhället inte kan acceptera beteendet från djurrättsaktivister. Därför kommer han nästa vecka att träffa rikspolisen och tänker då fråga hur polisen kommer att jobba med de här frågorna framöver.
Både riksdagspolitiker och LRF kräver att frågan lyfts nationellt. Man vill också att man inför brottskoder som är kopplade till djurrättsaktivismen för att på så vis få ett grepp kring problematiken.
Enligt Damberg har Lantbrukarnas riksförbund nyligen haft ett möte med justitieminister Morgan Johansson (S) där man diskuterade den här frågan.
Underminerar seriösa organisationer
Samtidigt menar han att seriösa organisationer som arbetar för stärkt djurskydd riskerar att undermineras på grund av den militanta djurrättsaktivismen. Han säger till tidningen att det är en farlig utveckling när militanta aktivister tar lagen i egna händer för att uppnå sina mål.
Inrikesminister säger att det under de senaste åren dock har skett vissa förändringar vad gäller lagstiftningen för att komma åt problemen. Han hänvisar till den nya kameraövervakningen som trädde i kraft under hösten förra året.
Man har därför rätt att använda kameraövervakning i olika sammanhang som till exempel inom jakt, skogs- och jordbruk. Vidare säger han att man också har förbättrat skyddet för de som utsätts för hot på internet och att man har höjt minimistraffet för grovt olaga hot.
Oacceptabel utveckling
Mikael Damberg säger till GP att han kommer att prioritera frågan och ge den fortsatt uppmärksamhet då han menar att de djurrättsrelaterade brotten inte är en acceptabel utveckling i Sverige.
GP:s granskning har visat att medlemmar i djurrättsgruppen Djurfront sprider grova dödshot, brottsmanualer och uppmanar till våld för att uppnå sina mål. Man anser också att man har rätt att göra intrång på någons privata egendom och trakassera familjer i sin politiska kamp. Grundaren och ledare för gruppen, Richii Klinsmeister, har i ett mejl skrivit till tidningen:
”Vi överväger alltid vad som gynnar kampen för djuren bäst. Bara för att något skulle vara olagligt innebär det inte automatiskt att det är fel.”