IS-återvändare misstänks för mordförsök
En man som har krigat för terrororganisationen IS greps på lördagen misstänkt för mordförsök. Foto: Epoch Times-arkivbild


En man misstänks för mordförsök efter ett inbrott på Färingsö på lördagen. Enligt Expressen har han varit i Syrien och krigat för terrororganisationen IS.

Det var på lördagsmorgonen som en man vaknade av att det pågick ett inbrott hos honom. Enligt tidningen ska han ha blivit misshandlad av gärningsmannen. Därefter har den misstänkte mannen försvunnit från bostaden.

Avlossade fem-sex skott

Mannen begav sig sedan tillsammans med en kvinna till en granngård där de trodde att tjuven kunde vara. På vägen tillbaka har de mött den misstänkte mannen.

Efter att kvinnan stannat bilen har den misstänkte gärningsmannen tagit upp ett gevär och avlossat fem-sex skott mot bilens sidoruta.

SVT rapporterar att polisen gjorde en insats på lördagen för att hitta den misstänkta gärningsmannen. Vid 10:30 greps han på Färingsö i Ekerö kommun, väster om Stockholm.

Enligt Expressen är mannen nu misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. Samtidigt har man inlett en förundersökning rörande försök till två mord, misshandel och olaga hot.

Nekar till brott

Uppgifter som tidningen har fått tag i visar att den anhållne mannen är IS-återvändare från Syrien. Han har åkt dit med sin fru. Paret har haft kontakt med radikala islamister på en ort någonstans i södra Sverige.

Själv har mannen sagt att han varit i Syrien tillsammans med sin fru och gjort biståndsarbete där. Detta var 2013. Samma år återvände paret till Sverige.

Mannen är tidigare dömd för grov misshandel och narkotikabrott. Enligt Expressen förekommer han i belastningsregistret under 13 avsnitt.

Återvändande jihadister fortsätter att begå brott i Sverige

Ett första förhör har nu hållits med mannen kring inbrottsdramat. Han nekar till brott.

Tidigare har Doku och Expressen avslöjat att flera återvändare från terrorgruppen IS och andra jihadistgrupper i Syrien har fortsatt att begå brott i Sverige.

Nyligen dömdes den 31-årige IS-återvändaren Mubashir Qadar till fängelse i 15 år och 10 månader för ett brutalt mord i Vivalla i Örebro.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.