Hyllning till handens arbete

Många duktiga hantverkare har fått träna i åtskilliga år för att nå den skicklighet som krävs för att bemästra sitt yrke. Foto: Susanne W.Lamm


Fabrikör J.L. Eklunds hantverksstiftelse delar årligen ut stipendier till unga hantverkare. I år har 45 ungdomar fått bidrag till att fördjupa sin hantverksskicklighet.

År 1939 bildade den före detta målarmästaren Johan Ludwig Eklund en stiftelse med syftet att främja unga hantverkare. Han donerade två fastigheter på Strandvägen i Stockholm samt en summa pengar för att stiftelsen kontinuerligt skulle kunna dela ut stipendier. Det första stipendiet delades ut 1942 till en mästare i bokbinderi och sedan dess har stipendier delats ut för att på olika sätt stödja unga hantverkare.

Eklund hade under sin levnad flera politiska uppdrag och var bland annat ledamot i Stockholms stadsfullmäktige. Han fick flera utmärkelser och var både riddare av Nordstjärneorden och kommendör av Vasaorden. En stor del av sin tid ägnade Eklund åt att främja hantverksyrkena samtidigt som han var mycket aktiv i Stockholms hantverksförening, den förening som än idag är med och utser styrelse till stipendiets stiftelse.

Eklunds vision var att främja en professionell utveckling bland hantverkare genom att finna unga entusiastiska individer med en önskan om att bli riktigt duktiga inom sin profession.

”De unga förmågor, som ännu vilja lära ett hantverks alla finesser samt att alltjämt kunna frambringa den utsökta elegansen, hållfastheten och formen hos det framställda arbetet.”

Styrelsen för Fabrikör J.L. Eklunds hantverksstiftelse utses av föreningen Hantverkarna Stockholm och organisationen Företagarna. Jan Pettersson sitter som ordförande i stiftelsen och han är delaktig i att ta fram de vinnande stipendiaterna.

– Det är en fröjd att få ta del av alla stipendiaternas ansökningar och kunna hjälpa dem att vinna mer kunskap och yrkesskicklighet, säger han. Nu i veckan har 45 personer fått dela på sammanlagt1,4 miljoner kronor. Den övervägande majoriteten av de som tilldelats ettstipendium är kvinnor och alla sökande ska uppfylla ett krav på att ha minst en treårig utbildning inom sitt yrke. Den sökande ska även planera att arbetaprofessionellt med sitt hantverk i Sverige. Just det närproducerade inslaget var ett kriterium som Eklund lagt fram och som även ligger Pettersson varmt om hjärtat.

– Efterfrågan på riktigt och närproducerat kvalitetshantverk ökar i samhället. Det handlar inte bara om en önskan om att ha snygga saker, utan om en genuin vilja att konsumera hållbart. Köper du produkter eller tjänster av en riktig hantverkare är ofta inköpspriset högre, men priset utslaget på livslängden blir inte sällan avsevärt lägre – både för egna plånboken och för miljön, säger Pettersson.

Även om det förekommer en koncentration av stipendiater i Stockholmsregionen så finns det en spridning i mer eller mindre hela landet. I hantverksväg är bredden stor, stipendiet delas ut till allt från guldsmeder, designers och möbelsnickare till textilkonstnärer, keramiker och dekorationsmålare.

Förutom det årliga stipendiet, där en mängd sökande får möjlighet att dela på en stor summa, delar stiftelsen vartannat år även ut Fabrikör J.L. Eklunds stora hantverksstipendium. Detta stipendium delas inte ut genom ansökningar utan genom nomineringar från specifika hantverksskolor. Då stipendiet delades ut förra året får vi dessvärre hålla oss till tåls ett år till innan vi får nyheter att berätta om denna stipendiat.

 

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!