I munkars och andras spår

Utflyktsmål

Området där Varnhems klosterkyrka ligger skänktes till munkarna av en inflytelserik kvinna som hette Sigrid. Klosterkyrkan byggdes 1150. Foto: Jenny Ljunkvist


Mellan Skövde och Skara ligger den natursköna tätorten Varnhem. En plats där det kryllar av historiska lämningar från bland annat de franska cisterciensmunkarna. 

Vid foten av Billingen sträcker sig Varnhems klosterkyrka stolt upp i skyn bland träden. I caféet bredvid sitter det sommartid nästan alltid folk utspridda i trädgården. Allt från motorcyklister, bokläsare, till vänner och släktingar som vill träffas utomhus och umgås över en fika. Detta är en plats man trivs på och vill komma tillbaka till.

Det är svårt att föreställa sig de franska cisterciensmunkarna som bodde här på 1100-talet men spår av dem finns lite överallt. Särskilt vid den södra delen av klosterkyrkan. Ruinrester och grunder från deras arbetsrum, tvättrum och välvda matsal finns fortfarande kvar. De påminner om vilka avancerade uppfinningar man tagit med sig från Frankrike. Från berget ledde de in vatten i vattensystem, en smart lösning som ingen annan i bygden använde.  

Foto: Jenny Ljungkvist

Själva klosterkyrkan ser i stort sett också ut som den gjorde på munkarnas tid, förutom påbyggnaderna runt kyrkan och träkupolerna på kyrktornet som kom till på 1600-talet. De byggdes för att staga upp kyrkan. 

En nutida örtagård har planterats för att illustrera munkarnas örtkunskaper. På små skyltar står det vad de olika växterna är bra för. Munkarna var nämligen duktiga på att använda örter som medicin. På deras tid var området inringat av en mur. Innanför muren fanns kyrkan, övriga byggnader och en klosterträdgård med olika fruktträd, blommor och läkemedelsväxter. Marken var näringsrik och de behärskade även konsten att ympa träd så troligtvis var deras trädgård frodig. 

I ett litet museum på området finns information om hur munkarna levde. De åt mest grönsaker men också en del fisk. Ett andligt liv nära naturen var vad de sökte. De skrev sånger och böcker vilket måste ha varit ett exotiskt inslag för bygdens analfabeter.

Det fanns en sjö i området som fylldes med vatten från bergsbäckarna. När munkarna försvann så försvann också sjön och var borta flera hundra år, fram tills alldeles nyligen då Skara kommun bestämde sig för att återuppliva den.

Foto: Jenny Ljungkvist

Från, som det kändes, en dag till en annan fanns det helt plötsligt en sjö i landskapet. Vilken bra idé! Det var fint förut men nu är det speciellt vackert där det tidigare betesfältet låg. Vadarfåglar har redan hittat sin plats i sjön. Det är fascinerande att tänka på att det vi nu ser är ungefär samma vy som munkarna såg för cirka 1000 år sedan. Det är också uppfriskande för området med en ny livsmiljö och ljudbild.

Inne i klosterkyrkan har rummen genomgått stor förändring genom århundradena. Det finns gott om gravar, avbildningar och inskriptioner med mera och de är en oas för historieintresserade. Kanske inte längre en plats för sinnesro, utan snarare en plats för frågorna hur, vem och varför?

En guide dyker upp. Hon berättar hur det välvda taket har formats och byggts för att akustiken ska bli så bra som möjligt. ”Förr fyllde man även vatten i skålar för att förändra ljudet vid olika tillfällen.” Munkarna hade alltså även kunskap om hur ljudet förändras genom olika material.

Dagsutflykten närmar sig sitt slut. Förutom klosterområdet är Kata gård och den natursköna Rosenstigen med vattenfall och vacker natur väl värt fler besök.

Foto: Jenny Ljungkvist

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Fakta

Den historiska platsen Varnhem 

Varnhem är en tätort som ligger ungefär 15 minuters bilfärd från Skövde. I den lilla tätorten finns bland annat Varnhems klosterkyrka, Kata Gård, ett café, Klostersjön och den natursköna promenadvägen Rosenstigen.

Bredvid Varnhems klosterområde har man hittat en av Sveriges äldsta kyrkor, en gårdskyrka från Vikingatiden. Västergötlands museum tror att kryptan i kyrkan kanske kan vara Sveriges äldsta bevarade rum.

I Varnhem hittades också den välbevarade vikingakvinnan Kata. 

Källa: Västergötlands museum