Astronomer från hela världen och uppemot 300 000 turister bevittnade den totala solförmörkelse som inträffade i Chile.
– Det är två minuter av det vackraste som finns, säger Robert Cumming, astronom på Onsala rymdobservatorium, som var på plats för att uppleva fenomenet.
Totala solförmörkelser – när solens ljus blockeras av månen – inträffar med jämna mellanrum. Men tisdagens himlafenomen skedde ovanligt nog över en region i de chilenska bergen där de astronomiska observatorierna ligger som på rad.
Enligt Europeiska sydobservatoriet (ESO) har det bara hänt två gånger de senaste 50 åren (1961 och 1991) att en total solförmörkelse varit synlig från ett stort observatorium.
– Här är det väldigt torrt, nästan alltid klart väder och luften är väldigt len och stilla, så stjärnorna är väldigt klara på ett sätt som de inte är på andra ställen. Och det är långt från städerna. Det är ett helt perfekt ställe att se himlen ifrån, säger Rober Cumming som såg fenomenet vid ett observatorium på berget La Silla.
Hål i himlen
Solförmörkelsen inträffade 16:30 lokal tid (22:39 svensk tid) och han delade upplevelsen med omkring 800 människor.
– Det är två minuter av det vackraste som finns. Det är så svårt att förklara. Det är lite som att se ett hål i himlen, men det är inte det, säger han och fortsätter:
– Det är en del av solen som man bara kan se vid sådana här tillfällen. Och hela himlen påverkas. Det är som natt och gryning på samma gång.
Enligt chilenska uppskattningar har uppemot 300 000 turister samlats på olika platser. Evenemanget livesändes dessutom på nätet av både ESO och Nasa.
Bland de många nyfikna turisterna fanns också en hel del astronomer och andra forskare. Målet var bland annat att granska solvinden, som i vanliga fall är svårstuderad på grund av solens starka ljus. Ett annat fenomen är Bailys pärlor. Det uppstår då månens högsta berg blockerar ljuset när den glider in framför solen. Den observante kan då se ett pärlband av solljuspunkter utmed månens yttre kant.
"En naturupplevelse"
Men det gäller att vara beredd. Den smala strimman av mörker sveper på bara några minuter över Chile och sedan Argentina.
– Det är många som åker dit som en naturupplevelse, för det är en mäktig upplevelse när solen släcks ner för en stund, säger Dainis Dravins, professor i astronomi i Lund, som dock inte är på plats själv den här gången.
– Man kan förstå att det fanns många legender i gamla kulturer kring solförmörkelser.
Nästa totala solförmörkelse, i december nästa år, kommer också den att vara synlig från just Chile, lite längre söderut i landet.
(Jens Bornemann/TT)
(Krister Zeidler/TT)
(Julius Bengtsson/TT)