Hundratals nya skogsbränder i Amazonas
Hundratals nya bränder rasar i Amazonas. Foto: Victor R. Caivano/AP/TT


Nya bränder rasar i Amazonas samtidigt som tusentals soldater gör sig redo att bekämpa skogsbränderna.

Sex delstater har begärt hjälp från den brasilianska försvarsmakten som också ska förhindra miljöbrott i regionen.

Brasiliens president Jair Bolsonaro säger i ett tv-sänt tal att hans regering är väl medveten om situationen och att man kommer att bekämpa miljöbrott lika hårt som annan brottslighet. Samtidigt tillägger han att spridandet av "falsk information" om situationen i området inte kommer hjälpa till att lösa problemen.

Tidigare i veckan medgav Bolsonaro dock för första gången att många bränder kan bero på att jordbrukare avsiktligt startar dem för att illegalt skövla områden, vilket han tidigare förnekat.

Nya bränder

USA:s president sträcker också ut en hjälpande hand. "Vi är redo att hjälpa till", twittrar Donald Trump efter ett telefonsamtal med den brasilianske presidenten.

De senaste siffrorna visar att över 78 000 skogbränder har registrerats i Brasilien hittills i år – den högsta siffran sedan 2013. Över hälften av dem var i Amazonas. Bara under torsdag och fredag denna vecka uppstod 1 663 nya bränder.

Ämne vid toppmöte

Bränderna påverkar hela världen, och blir ett huvudämne vid stormaktsklubben G7:s toppmöte i Frankrike i helgen. Brasiliens ovilja att ta itu med bränderna har spridit missnöje bland många världsledare, och Irland och Frankrike har hotat med att försöka stoppa frihandelsavtal.

Frankrikes president Emmanuel Macron twittrade tidigare i veckan att bränderna i Amazonas är en "internationell kris" som också måste diskuteras i G7. Detta fick i sin tur Bolsonaro att gå i taket och anklaga Macron för att ha en "kolonial mentalitet".'

(AFP-Reuters)