Poliser utsätts i hög grad för hot och påverkansförsök i sitt yrke. Polismyndigheten skriver på sin hemsida att man ser det som ett allvarligt problem, särskilt för poliser med mycket kontakt med allmänheten. Men enligt årets medarbetarskyddsenkät går det åt rätt håll, samtidigt som man menar att det är svårt att dra slutsatser från den.
Var fjärde anställd polis som besvarat enkäten 2021 har uppgett att de utsatts för någon form av otillåten eller otillbörlig påverkan, självcensur, kartläggning eller trakasserier, skriver polisen.
‒ Den generella minskning i andelen som anger att de utsatts är positiv men samtidigt påvisar undersökningen att den höga utsattheten för påverkansförsök är ett allvarligt problem, främst för de som arbetar i yttre tjänst, säger säkerhetschef Ari Stenman på hemsidan.
– Det är helt oacceptabelt att medarbetare på Polismyndigheten utsätts för hot, påtryckningar och olika påverkansförsök för att hindra dem att utföra sitt jobb.
Mest utsatta för hot och påverkansförsök är poliser som har stora kontaktytor med allmänheten. Bland ingripandepoliser och områdespoliser svarar 68 respektive 66 procent att de utsatts för någon form av hot eller påverkan. Bland yttre befäl är motsvarande siffra 64 procent.
Den vanligaste situationen är att en polisanställd utsätts för någon form av hot eller andra påverkansförsök i arbetet, men det sker även på fritiden och vid fritidsaktiviteter tillsammans med anhöriga, skriver polisen.
Polisens enkätundersökning som ingår i Projekt Medarbetarskydd har som syfte att undersöka hur många medarbetare som upplever hot och påverkansförsök, hur dessa kan yttra sig och även hur många medarbetare som hamnar i tillstånd av självcensur.
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99 kr – klicka här för mer information.