En ny, i sammanhanget närbelägen, planet har upptäckts - astronomerna tror att himlakroppen kan utgöra det bästa hoppet hittills om att finna liv utanför vårt eget solsystem.
De kallar den "Superjorden".
Planeten, som kretsar runt en stjärna blott 40 ljusår bort, har det formella namnet LHS 1140b. Avståndet till stjärnan ligger inom "Guldlockszonen", där temperaturen varken är för hög eller för låg utan precis lagom. Så om där finns vatten, förutsättningen för liv som vi känner det, kan det vara i flytande form, inte bara som is eller ånga.
Sju nya så kallade exoplaneter, planeter utanför vårt eget solsystem, upptäcktes för bara två månader sedan. De bedömdes också vara lovande i sökandet efter liv, men LHS 1140b är exceptionell.
– Det här är den mest intressanta exoplanet jag har sett på flera decennier, säger Jason Dittmann, astronom vid Harvardsuniversitet i USA, som lett forskargruppen.
Enligt de första beräkningarna är "Superjorden" fem miljarder år gammal, ungefär 500 miljoner år äldre än Tellus. Dess diameter är 40 procent större än vår planet, och dess omloppsbana runt sin stjärna uppges löpa på en tiondel av det avstånd som jorden löper runt solen.
(TT)