Högsommarvädret är här – SMHI värmevarnar
Högsommarvärmen är tillbaka. Foto: Johan Nilsson/TT-arkivbild


Svala och regniga juli är förbi – de kommande dagarna blir det idel sol och värme i hela landet. I Skåne och Halland klass 1-varnar SMHI för höga temperaturer. Värmen får också stora folkmängder att flockas vid stränder och badplatser, vilket på sina håll väcker oro.

Augusti har inneburit en comeback för sommarvädret efter en julimånad då det på vissa håll uppmättes lägre temperaturer än på 45 år.

Nu är värmen tillbaka med besked, med klass 1-varningar för Skåne och Halland. Kriteriet för varningen är temperaturer på minst 30 grader under minst tre dagar i följd.

– Under gårdagen nåddes de temperaturerna i området. Det fortsätter i dag, och även under morgondagen, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Varmluften återvänder

Efter helgen förskjuts den varmaste luften söderut, och början av veckan präglas av mer normala sommartemperaturer på 20 till 25 grader. Längst i norr kan de ligga ännu lite lägre.

Framåt mitten på veckan återvänder varmluften igen.

– Då kan vi återigen få temperaturer på runt 25 grader eller högre, säger Sjöstedt.

Vädret blir inte bara varmt, utan överhängande klart och soligt i hela landet.

– Det kommer lite regnskurar till och från – under söndagen i söder, men även längst i norr. Även in i nästa vecka blir det skurar här och där, men överlag blir det gott om sol.

Extrem trängsel

Med värmen kommer också badarna – och på flera håll finns oro för att stora mängder soldyrkare gör det svårt att hålla avstånd och skydda sig mot coronaviruset.

I Region Halland varnar den app som lanserats för att minska trängsel för "extremt mycket folk" på Skrea strand i Falkenberg, rapporterar Expressen.

På en fullbelagd camping i Älvkarleby utanför Gävle har man tvingats stänga parkeringen på grund av att den är full. En av badgästerna uppger för tidningen att läget är "katastrofalt".

– Det var hur mycket människor som helst. Det tog två timmar att ta oss in för det var så långa köer. När vi var framme så hade vi ingen möjlighet att få en parkering, säger hon.

(Joel Malmén/TT)