Efter fyra dagars förhandlingar via videolänk har Opec och dess allierade kommit överens om att minska oljeproduktionen med 9,7 miljoner fat om dagen för maj och juni.
Minskningen kommer att motsvara omkring 10 procent av den globala oljeproduktionen.
Nedskärningarna av oljeproduktionen är de största som någonsin gjorts, fyra gånger större än under finanskrisen 2008. Syftet är att begränsa återverkningarna av coronaviruset som har minskat efterfrågan på olja och pressat ner priset.
"Det här kommer att rädda hundratusentals jobb inom energisektorn i USA", skriver USA:s president Donald Trump på Twitter. Han tackar Rysslands president Vladimir Putin och Saudiarabiens kung Salman för att ha hjälpt till att få igenom överenskommelsen.
Minskningen kommer att motsvara omkring tio procent av den globala oljeproduktionen. Med effektiva åtgärder och hjälp från oljeproducenter utanför Opec, som USA, Kanada, Brasilien och Norge, skulle nedskärningarna kunna nå upp till 20 procent, uppger källor för Reuters.
USA täcker upp
Mexiko stretade länge emot under förhandlingarna och har inte velat minska sin produktion med de 400 000 fat som skulle motsvara landets andel. I stället har landet erbjudit sig att minska produktionen med 100 000 fat. Donald Trump har därför gått in och sagt att USA ska täcka upp för Mexiko genom att minska sin oljeproduktion.
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har som skäl för att inte minska oljeproduktionen bland annat angett de ansträngningar som gjorts de senaste åren för att få ordning på landets haltande oljeproduktion. Men enligt nyhetsbyrån Bloomberg finns det också ett annat skäl.
Säkrat pris
Mexiko har nämligen under flera år investerat en miljard dollar om året för att köpa optioner som säkerställer ett betydligt högre oljepris än det marknadspris som varit aktuellt de senaste månaderna. Bara i år har det statliga oljebolaget Pemex säkrat försäljningen av 234 000 fat olja om dagen för ett pris på i genomsnitt 49 dollar per fat.
Priset på ett fat amerikansk WTI-olja var när oljehandeln stängde inför påskhelgen på 22,76 dollar, medan priset på ett fat brentolja var 31,5 dollar.
Genom så kallad hedging har Mexiko skyddat sig från flera oljeprisfall de senaste 20 åren, som 2009 under finanskrisen och 2016 när Saudiarabien bedrev ett priskrig.