Hetsigt tonläge i debatten befaras skada tilltron till politiken

Valåret 2022:  Det politiska debattläget

Tonläget i politiken har blivit allt högre, vilket fått Lars Stjernkvist att skriva en bok tillsammans med forne meningsmotståndaren Sverker Wadstein. Foto: Bilbo Lantto


Tonläget i den politiska debatten har svajat fram och tillbaka på senare år, för att de senaste månaderna bli hårdare och hårdare. Risken finns att de många konflikterna påverkar väljarnas tilltro till det politiska systemet.

Regeringen har av oppositionen beskyllts för att med berått mod ha låtit människor dö under pandemin. Själva har man kontrat med att mena att oppositionen är beredd att bjuda in både rasism och fascism i Regeringskansliet om man vinner valet.

Partiföreträdare kallar varandra, såväl personer som partier, för saker som man vet kommer att ge negativa gensvar. Det är ”karteller”, med anspelning på kriminella eller åtminstone ljusskygga sammanslutningar, det är färgkombinationer som kan kopplas till fascism och det är angrepp på enskilda partiföreträdares utseenden i sociala medier. Även genom diverse regeringskriser och misstroendeförklaringar har tonläget skruvats upp, och röster har höjts om hur detta påverkar väljarnas tilltro till den demokratiska processen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!