Hävdar att vindkraftverk försämrade hälsan – vinner juridisk kamp

Ett franskt par vann en juridisk kamp efter att de hävdat att de fått dålig hälsa på grund av vindkraftverk i närheten av deras hem. Foto: Bilbo Lantto


En fransk domstol har erkänt att “turbinsyndrom” existerar. Detta efter att det franska paret Christel och Luc Fockaert klagade över att deras hälsa försämrades till följd av att bo nära sex vindkraftverk, skriver The Guardian.

Enligt tidningen tillerkänns paret 110 000 Euro i skadestånd, som ska betalas av energibolagen Sasu, Margnes Energie och Sasu Singladou Energie, eftersom de underhåller vindkraftsparken. Domen är den första i sitt slag i Frankrike.

Christel och Luc Fockaert hävdar att de drabbades av olika slags hälsoproblem som huvudvärk, sömnsvårigheter, depression, yrsel, tinnitus och illamående i två år. De säger att det orsakades av vindkraftverken som låg 700 meter från deras hem i Fontrieu i södra Frankrike.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!