Hård kritik mot S efter att internetdirektiv antagits av EU-parlamentet
EU-parlamentariker under omröstningen av det omstridda upphovsrättsdirektivet. Foto: Frederic Florin/AFP/Getty Images


Det omstridda förslaget om stärkt skydd för upphovsrätt på internet röstades igenom i EU-parlamentet på tisdagen. På sociala medier är det många som kritiserar S-parlamentarikerna för att som enda svenska parti ha röstat för det direktivet och dessutom röstat emot möjligheten att göra ändringar. I den senare omröstningen var S-parlamentarikernas röster direkt avgörande.

348 ledamöter i EU-parlamentet i Strasbourg röstade för och 274 mot. 36 ledamöter avstod från att rösta.

De mest kritiserade punkterna i upphovsrättsdirektivet gäller dels frågan om "länkskatten" och risken för att stora plattformar kommer att behöva införa uppladdningsfilter som riskerar att kraftigt begränsa möjligheten att lägga upp material på exempelvis Facebook. En kortfattad genomgång av de här punkterna finns här.

De svenska EU-parlamentarikerna, Marita Ulvskog (S) och Jytte Guteland (S) skrev i en debattartikel på SvD att man säger ja till upphovsrättsdirektivet.

På sin blogg skriver journalisten Emanuel Karlsten, som bevakar frågan, att Ulvskog och Guteland röstar för upphovsrätten i sin helhet, inklusive artikel 11 och 13. Tidigare har det varit en särskild votering om att bryta ut dessa artiklar innan den stora omröstningen. Enligt honom har EU-ledamoten Anna Hedh (S) utsatts för press från Socialdemokraterna att säga ja till upprättshovsdirektiven.

Ett förslag om ändringar i direktivet blev alltså nedröstat med en marginal på endast fem röster, vilket innebär att Socialdemokraternas röster därmed hade lett till ett annat resultat i omröstningen, och en möjlighet att ändra de mest kritiserade punkterna. SD:s ledamöter röstade av misstag emot ändringsförslaget, men det hade inte förändrat resultatet.

Kommunalrådet i Linköping, Sara Skyttedal (KD), skriver på Twitter att Socialdemokraterna ”bär skulden för inskränkningarna i det fria internet”. ”Direktivet är en besvikelse för oss som vuxit upp med ett fritt internet”, skriver hon.

Henrik Sundström, som kandiderar till EU-parlamentet för Moderaternas räkning, säger till Nyheter Idag att han är besviken på Socialdemokraterna och Miljöpartiet som sade nej till ändringar i ministerrådet.

– Det finns ju många saker genom åren som EU och sossarna har gjort som man har svårt att förlåta dem för. Men det här är ändå någon slags rekord, i vart fall i närtid, säger han till tidningen.

”Artikel 11 'länkskatten' och 13 'uppladdningsfilter' gick igenom med 5 röster! Nu kommer många skälla och skylla på EU. MEN det är svenska Sossarnas fel! Om tre av de svenska sossarna röstat Nej istället för Ja hade vi vunnit!”, skriver EU-parlamentarikern Christofer Fjällner, förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet, på Twitter.