Aktivisten Elin Ersson hade för avsikt att stoppa en utvisning av en 26-årig man på ett flygplan i Landvetter. Men han var inte ombord. I stället försökte hon hindra en man i 50-årsåldern från att utvisas. Deutsche Welle har nu lyckats intervjua den 26-årige mannen, som befinner sig i Afghanistan.
Den 21-åriga kvinnans protest blev en världsnyhet. Hon filmade aktionen och lade hon ut videon på Facebook som setts av miljontals människor.
Mannen i 50-årsåldern, som skulle utvisas, är dömd för misshandel i Sverige och har suttit i fängelse. Dagens Nyheter skriver att han ”är dömd för brott i Sverige och har avtjänat sitt straff” och att det är Migrationsverket som har fattat beslut om att han ska utvisas.
Åklagarmyndigheten har nu inlett en förundersökning mot kvinnan om misstänkt brott mot luftfartsförordningen.
Den 26-årige mannen, Ismail Khawari, deporterades på måndagen från Stockholm till Kabul samma dag som Elin Ersson försökte hindra utvisningen av den 50-årige mannen. Khawaris familj hade kontaktat Elin Ersson och hennes aktivistnätverk innan han skulle deporteras, skriver Deutsche Welle.
Till tidningen säger han att han inte kände till om den 21-åriga kvinnans planer på att försöka stoppa hans utvisning.
– Jag fick veta detta efter att jag landade i Kabul. Jag tror att min familj var i kontakt med henne och misstänkte att jag skulle deporteras på samma flyg, säger han till tidningen.
Han säger att hans mor och två systrar bor i Sverige. 26-åringen säger att han är född i Afghanistan men han vet inte var. När Ismail Khawari var sex år flydde familjen till Mashhad i Iran, säger han. Han säger också att han bodde där i tjugo år innan han begav sig till Europa för att förenas med familjen.
Khawari säger att hans asylansökan i Sverige har avslagits tre gånger. Därefter åkte han till Tyskland för att söka asyl. När han inte trodde att han skulle få asyl där åkte han tillbaka till Sverige. Polisen grep honom då.
Han säger att han satt i förvar i åtta månader i Malmö, Göteborg och Stockholm. 26-åringen säger att han blev illa behandlad och att poliserna var rasister, och enligt honom, vägrade de hjälpa honom.
– De behandlade mig väldigt illa; jag kunde knappt klara av det. Det är hemskt och nästan skrämmande.
I Sverige säger han att han inte fick jobba och lärde sig ingenting heller. Khawari säger också att han hade psykiska problem och gick inte ut.
– Trots att jag bodde där ganska länge så pratar jag inte språket, säger han.