loadingEfterfrågan på slakt skenar i väg i foderbristens och torkans Sverige. Foto: Rickard Nilsson/TT-arkivbild
Efterfrågan på slakt skenar i väg i foderbristens och torkans Sverige. Foto: Rickard Nilsson/TT-arkivbild
Inrikes

Halvårslång kö till slakten

Epoch Times

Kön till svenska slakterier är rekordlång, över ett halvår. Torka och foderbrist tvingar många bönder att nödslakta. Och nu hämmas köttförsäljningen även av grillförbudet som breder ut sig i landet.

Många matbutiker har redan plockat bort tändvätska, grillkol och engångsgrillar från butikshyllorna. Stora matkedjor har även justerat i sin kommunikation till kunder: Reklamkampanjer har stoppats och budskap i sociala medier har ändrats.

– Även i och utanför butik har vi manat våra butikschefer att tänka efter, säger Anna Rasin, kommunikationschef på Coop.

Ovanligt grillvänlig sommar

Grillförbudet antas få en begränsad men negativ effekt på försäljningen av kött som är specifikt förberett för grillen, till exempel färdigmarinerade köttbitar. Hur stor är svårt att säga, enligt Anna Rasin.

Grillandet i Sverige vek nämligen av nedåt redan före grillförbuden, efter den ovanligt grillvänliga och varma inledningen på sommaren.

Desto större effekt antas avverkningen av den rekordlånga kön till slakt få. Kön har skapats av finansiellt pressade bönder som nu måste nödslakta sedan torkan slagit ut halva foderskörden.

Kan öka slakten

Enligt skolboken ger ökat utbud av kött ett lägre köttpris butikerna. På kort sikt kan det stämma, enligt Anna Rasin. Men på lite längre sikt, 2019–2020, varnar hon samtidigt för underskott och prishöjningar på svenskt kött om slaktandet skenar iväg i krisläget.

Paul Robertson, inköpschef på slakteribolaget KLS Ugglarps, håller med. Han hoppas att bönder som kan, i stället för nödslakt, väljer att köpa in kompletterande foder för att klara krisläget. Därtill vill han se att konsumenter och restauranger visar sitt stöd genom att köpa mer svenskt kött, vilket skulle underlätta för köttindustrin att ekonomiskt hantera krisen.

– Ju fler som väljer att köpa svenskt kött desto mer kan vi öka slakten.

Slakterierna gick på högvarv redan före foderbristen. Och den uppfödare som vill boka slakt nu måste vänta till 2019, enligt Tommy Ögren, vd för Skövde slakteri.

– Det är inte normalt, säger han om kön till slakthusen.

TT: Vad är normalt?

– En månad.

"Ren katastrof"

Bakgrunden är flera års positiv prisutveckling på kött, som fått många bönder att prioritera köttproduktion.

– Det är mycket djur i markerna, säger Tommy Ögren.

Det ovanligt stora slaktbehovet i krisläget kräver också extra bemanning. Och enligt Tommy Ögren är det särskilt svårt att hitta styckare med rätt kompetens.

– Så även om vi kan slakta dubbelt så mycket i Skövde så kan vi inte stycka, för det finns inga kunniga styckare. Det är ren katastrof.

Utvecklingen pressar även Livsmedelsverket, som med ökad slaktvolym måste få ut fler veterinärer till slakthusen för att klara av det ökade antalet kontrollinsatser av djurskydd och livsmedelssäkerhet.

”Blir det en dramatisk ökning på slakterierna måste vi kalla in extra personal och omorganisera den personalstyrka vi redan har”, skriver Petter Jonsson, tillförordnad chef för livsmedelskontrollen på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

(Joakim Goksör/TT)

Han dyker ner i ett hål på stranden – se var han hamnar

Visste du? - 20 juli - Förföljelsen av Falun Gong

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingEfterfrågan på slakt skenar i väg i foderbristens och torkans Sverige. Foto: Rickard Nilsson/TT-arkivbild
Efterfrågan på slakt skenar i väg i foderbristens och torkans Sverige. Foto: Rickard Nilsson/TT-arkivbild
Inrikes

Halvårslång kö till slakten

Epoch Times

Kön till svenska slakterier är rekordlång, över ett halvår. Torka och foderbrist tvingar många bönder att nödslakta. Och nu hämmas köttförsäljningen även av grillförbudet som breder ut sig i landet.

Många matbutiker har redan plockat bort tändvätska, grillkol och engångsgrillar från butikshyllorna. Stora matkedjor har även justerat i sin kommunikation till kunder: Reklamkampanjer har stoppats och budskap i sociala medier har ändrats.

– Även i och utanför butik har vi manat våra butikschefer att tänka efter, säger Anna Rasin, kommunikationschef på Coop.

Ovanligt grillvänlig sommar

Grillförbudet antas få en begränsad men negativ effekt på försäljningen av kött som är specifikt förberett för grillen, till exempel färdigmarinerade köttbitar. Hur stor är svårt att säga, enligt Anna Rasin.

Grillandet i Sverige vek nämligen av nedåt redan före grillförbuden, efter den ovanligt grillvänliga och varma inledningen på sommaren.

Desto större effekt antas avverkningen av den rekordlånga kön till slakt få. Kön har skapats av finansiellt pressade bönder som nu måste nödslakta sedan torkan slagit ut halva foderskörden.

Kan öka slakten

Enligt skolboken ger ökat utbud av kött ett lägre köttpris butikerna. På kort sikt kan det stämma, enligt Anna Rasin. Men på lite längre sikt, 2019–2020, varnar hon samtidigt för underskott och prishöjningar på svenskt kött om slaktandet skenar iväg i krisläget.

Paul Robertson, inköpschef på slakteribolaget KLS Ugglarps, håller med. Han hoppas att bönder som kan, i stället för nödslakt, väljer att köpa in kompletterande foder för att klara krisläget. Därtill vill han se att konsumenter och restauranger visar sitt stöd genom att köpa mer svenskt kött, vilket skulle underlätta för köttindustrin att ekonomiskt hantera krisen.

– Ju fler som väljer att köpa svenskt kött desto mer kan vi öka slakten.

Slakterierna gick på högvarv redan före foderbristen. Och den uppfödare som vill boka slakt nu måste vänta till 2019, enligt Tommy Ögren, vd för Skövde slakteri.

– Det är inte normalt, säger han om kön till slakthusen.

TT: Vad är normalt?

– En månad.

"Ren katastrof"

Bakgrunden är flera års positiv prisutveckling på kött, som fått många bönder att prioritera köttproduktion.

– Det är mycket djur i markerna, säger Tommy Ögren.

Det ovanligt stora slaktbehovet i krisläget kräver också extra bemanning. Och enligt Tommy Ögren är det särskilt svårt att hitta styckare med rätt kompetens.

– Så även om vi kan slakta dubbelt så mycket i Skövde så kan vi inte stycka, för det finns inga kunniga styckare. Det är ren katastrof.

Utvecklingen pressar även Livsmedelsverket, som med ökad slaktvolym måste få ut fler veterinärer till slakthusen för att klara av det ökade antalet kontrollinsatser av djurskydd och livsmedelssäkerhet.

”Blir det en dramatisk ökning på slakterierna måste vi kalla in extra personal och omorganisera den personalstyrka vi redan har”, skriver Petter Jonsson, tillförordnad chef för livsmedelskontrollen på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

(Joakim Goksör/TT)

Han dyker ner i ett hål på stranden – se var han hamnar

Visste du? - 20 juli - Förföljelsen av Falun Gong

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024