Snö blev tö och slask. Blöta vägar och trottoarer blev isbanor. När plusgraderna drog in över södra och västra Sverige blev det halt för trafikanterna. Flera sökte vård efter att ha halkat och slagit sig.
Ett 50-tal personer har sökt akut hjälp för ortopediska besvär i samband med halkan, enligt Sahlgrenska universitetssjukhusets presstjänst. Det rör sig om skador på fötter, ben och handleder.
På de större vägarna i Västra Götaland har inga allvarligare trafikolyckor rapporterats, enligt Hans Lippens, presstalesperson vid polisregion Väst.
– Men på cykel- och gångbanor ska man nog passa sig och ta det extra försiktigt, säger han.
Upp till 150 fordon och maskiner jobbar med halkbekämpning i Göteborgsområdet på tisdagen.
– Vi har full styrka ute för halkbekämpning, säger Håkan Johansson som är planeringsledare på trafikkontoret i Göteborgs stad.
Insatserna rör kollektivtrafiken, det större vägnätet runt staden och gång- och cykelvägarna som ingår i pendlingsstråken runt staden.
Ny kalluft
I andra delar av landet kan det också bli problem. Under morgonen och förmiddagen har det varit plusgrader i stora delar av Götaland och Svealand, men framåt kvällen och natten kommer temperaturerna att falla när ny kall luft kommer in över landet.
– Vi kan få minusgrader från hela Götaland och norrut, förutom i Skåne där det kommer hålla sig vid plus. Redan framåt 15-tiden kan temperaturerna börja falla i västra Götaland och i västra Svealand, säger Linus Dock, meteorolog vid SMHI.
I norra Götaland kan det bli mellan fem och tio minusgrader, i Svealand omkring tio minus, i södra Norrland kan det sjunka till mellan tio till femton minusgrader och i norra Norrland kan temperaturerna ligga kring minus 20. När plusgraderna växlar till minus kan det bli halt på vägarna, enligt SMHI.
– Det kommer att bli halt där vi har blöta vägbanor som fryser på. Vi har inte gått ut med någon varning för plötslig halka för det sker så pass långsamt, men det kommer definitivt att bli halt, säger Linus Dock.
Och enligt SMHI kan vi räkna med att vädret kommer att växla även kommande dagar.
Besvärligt i busstrafiken
I Stockholms län har halkan orsakat förseningar och inställda avgångar i framför allt busstrafiken.
– Det är inte lika besvärligt nu som under morgonen, men det förekommer fortfarande inställda bussar och förseningar, säger Aleksander Krajisnik, presstalesperson vid SL.
Enligt Trafikverket har halkan orsakat en del avåkningar och kökrockar ute på landets vägar, men det ska inte handla om några större trafikstörningar.
– Vi ser en del avåkningar på en del ställen. Men så här långt är det inget som sticker ut, säger Joanna Ljunggren vid Trafikverkets pressjour.
Det snöar ymnigt på flera ställen i landet och väglaget kan vara besvärligt i framför allt Västra Götaland, mellersta Sverige och på Gotland. Trafikverket uppmanar bilister att ta det lugnt på vägarna.
– Det är viktigt att sänka hastigheten och hålla avstånden när det är så halt och snöigt som det är i större delen av landet, säger Joanna Ljunggren.
Tågtrafiken igång igen
Tågtrafiken ska så gott som vara i fas igen efter gårdagens förseningar och inställda avgångar, uppger SJ.
– I princip fungerar allt som det ska, utom på sträckan mellan Stockholm och Nyköping där det är stopp mellan Nyköping och Vagnhärad på grund av kontaktledningsfel, säger Anders Edgren, presskommunikatör hos SJ.
Där leds tågen om och bussar har satts in. Från klockan 20 beräknas tågen kunna gå som vanligt på sträckan igen.
Helgens snöfall har också orsakat strömavbrott för hushåll i Bergslagen, Norrtälje, Roslagen, Uppland och delar av Stockholms skärgård, enligt Vattenfall. Träd som sitter lösare i marken sedan stormen Alfrida har fallit över ledningar när de fått stora mängder snö på sig.
– Vi hade cirka 5 000 drabbade abonnenter under lördagen. Som mest var det uppe i 8 000 under helgen, säger Mikael Björnér, pressansvarig vid Vattenfall.
(TT)