Under De stridande staternas period (475 – 221 f.Kr.) levde en lärd man vid namn Aizi i staten Qi. En av hans vänner hette Mao Kong.
En dag när Mao besökte Aizi sade han till honom: ”En stor köttbit ramlade ner från himlen förra månaden. Den var hundra meter lång och trettio meter bred”!
”Menar du allvar”, frågade Aizi skeptiskt.
Mao rättade sig och sade: ”Den var sjuttio meter lång”. När han såg att Aizi fortfarande var skeptisk rättade sig Mao igen och sade: ”Den var trettio meter lång”.
Aizi skrattade och frågade: ”Var någonstans ramlade det här köttstycket ner från skyn”?
Mao hade inget svar på det. Han tillstod att det var allt som hade berättats för honom.
Vänligt men allvarligt sade Aizi till sin vän: ”Det är mycket oansvarigt att berätta vad du har hört på vägen hit som om det verkligen hade inträffat, eller att sprida hörsägen utan klargörande”.
Konfucius lära
Uttrycket ”hört på gatan och berättat på vägen” kan spåras tillbaka till en föreläsning av Konfucius (552 – 479 f.Kr.) som var en av Kinas största filosofer.
Konfucius, eller Kong Zi, hade många lärjungar. I sin lära betonade han dygd och lojalitet mycket. Han sade en gång till en lärjunge: ”Att berätta vad vi har hört på gatan är att kasta bort vår dygd”.
Den skrevs ned i Konfucius analekter, en bok som innehöll en samling av Konfucius ordspråk och idéer. Man tror att den sammanställdes av Konfucius lärjungar under De stridande staternas period.
Senare översattes frasen 道聽塗說 (dào tīng tú shuō) som ”hört på gatan, berättat på vägen” och blev ett idiom. Det används för att beskriva ett oansvarigt beteende såsom att sprida hörsägen, rykten eller skvallra.