En gränspolis tog kontakt med en tidning och berättade om svenska gränskontrollers stora brister. Nästa dag blev han avsatt.
Det var på onsdagen förra veckan som polisen Ulf Rydström intervjuades av Kvällsposten. På torsdagen blev han avsatt från sina uppgifter som huvudskyddsombud på Gränspolisenheten i Region Stockholm.
– De försöker skrämma kritiker till tystnad, säger han till tidningen.
Det var för drygt en vecka sedan lite mer som Kvällsposten kom med avslöjandet om att Sverige har en av Europas sämsta gränskontroller. Detta efter att tidningen kommit över en sekretessbelagd Schengen-rapport, något som också Epoch Times skrev om.
En person till har också trätt fram, Sasa Ristic, nationell utbildare inom gränspolisen. Enligt de två poliserna är situationen ”ett understatement” och problemet är värre än vad man tror.
Rydström säger att han under flera år har försökt förbättra förutsättningarna för hans kolleger vid gränskontrollen. Efter att det inte har blivit några förändringar kände han sig nödgad att gå ut i medier och uppmärksamma situationen.
Rättsosäkert på Arlanda
Det är främst Arlanda som han är orolig över. I Schengen-rapporten, enligt Kvällsposten, kritiseras arbetsmetoderna på Malmö Airport. Men värst är det på Arlanda eftersom man inte utnyttjat de riskindikationer som har tagits fram för att upptäcka återvändande IS-krigare.
– Det handlar om rikets säkerhet, säger han till tidningen.
Även Sasa Ristic säger att gränskontrollen på flygplatsen inte är rättssäker.
Flera gränspoliser har berättat att deras chefer har sagt att Schengen-rapporten är politiskt känslig – så pass känslig att den undanhölls inför valet.
Ingalill Hult, socialdemokratisk politiker som stod på partiets lista till kommunfullmäktige i Lidingö, har skrivit följande i ett dokument i maj, enligt tidningen:
”Schengen rapporten (sic) är ännu inte offentlig och kommer förmodligen inte bli det förrän i höst. (Det är valår och den är politiskt känslig)”.
Till Kvällsposten säger hon att orden var dåligt formulerade och att dokumentet speglar hennes ”egna åsikter/reflektioner”.
Många poliser har hört av sig
Efter avslöjandet om svenska gränskontrollers allvarliga brister har många poliser hört av sig med egna vittnesmål, skriver tidningen. En polis säger bland annat att han inte får tid att vara ute och leta efter personer som inte har rätt av vara kvar i landet.
Rahkmat Akilov, som dödade fem personer i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm förra året, var en sådan person, säger han. Vidare säger han att man har påtalat att fler gränspoliser behövs där ute men inget har gjorts för att förbättra situationen.
Moderaternas rättspolitiske talesperson, Tobias Tobé, menar att man ska hitta de personer som inte ska vara här i landet och de som inte har rätt att vara här ska ha rätt behandling.
– Om uppgifterna stämmer att man inte följer rutinerna för att upptäcka återvändande jihadister och personer som dömts till utvisning är det allvarligt, säger han till Kvällsposten.
Han säger att han har fått enskilda uppgifter om att gränskontrollen har bristfälliga rutiner. Han förväntar sig samtidigt att regeringen ”lägger alla kort på bordet och säkerställer att man får en fungerande gränskontroll”.
Enligt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson inväntar man Schengen-rapporten och man kommer att se till att åtgärda eventuella brister. Att regeringen skulle ha mörkat kritiken om de bristfälliga gränskontrollerna är enligt honom ett grundlöst påstående.
I Sverige har man rätt att ta kontakt med medier enligt stöd av reglerna om medlarfrihet, något som är grundlagsskyddat. Det finns också en lag som förbjuder arbetsgivaren att bestraffa anställda som larmar om oegentligheter och olika missförhållanden på arbetsplatser.