Nedstängda badbassänger, restauranger, parker och motorvägar. Larver med giftigt hår har lamslagit stora delar av Tyskland, skriver tidningen The Guardian.
Den håriga ekprocessionsspinnaren – namngiven efter de karavaner larverna bildar när de vandrar mellan ekar – har tidigare varit ovanlig i Tyskland. Men efter en mild vår och en hittills torr, varm sommar har förekomsten exploderat.
Larverna, som kan ha upp till 700 000 hårstrån vardera, avger mikroskopiska sylvassa hårstrån som vid kontakt med människor kan tränga in i hud och slemhinnor och framkalla inflammationer. Giftet i håren kan kvarstå i flera år efter att larven har förpuppats.
Flera tyska delstater har den senaste tiden fått ta till drastiska åtgärder med stängningar och helikoptrar som sprutat bekämpningsmedel. Delar av motorvägen nära Hamburg stängdes av under tre nätter i maj för att ge brandmän utrymme att hantera drabbade träd. I staden Münster i västra Tyskland har sex personer tvingats till ögonoperationer för att få bort larvhåren, och i Mülheim har nio barn vårdats för utslag och andningsproblem.
– Det är fruktansvärt överallt. Det hade varit bra om det kunde regna, så att åtminstone alla hår på löv och i luften kunde spolas bort, säger en handläggare i kommunen Issum till The Guardian.
Enligt svenska Läkemedelsverket är rodnad, svullnad och blåsor några av symtomen. Angripna tyskar ska även ha drabbats av astmaattacker och feberyra.
Även i Belgien har ekprocessionsspinnaren ställt till med problem. I Sverige är larven sällsynt, men finns i viss omfattning i södra Sverige och på Gotland.
(TT)