Ghani "försiktigt optimistisk" om mindre våld
Afghanistans president Ashraf Ghani säger att han är "försiktigt optimistisk" om den illfälliga nedtrappning av våldet som förhandlats fram mellan talibanrörelsen och USA. Foto: Jens Meyer/AP/TT


Afghanistans president Ashraf Ghani är "försiktigt optimistisk" om den tillfälliga nedtrappning av våldet som förhandlats fram mellan talibanrörelsen och USA.

Ghani säger också att ytterligare tillkännagivande i frågan kan väntas inom tio dagar.

Överenskommelsen om en sjudagars "nedtrappning av våldet" bekräftades i veckan. Men det är ännu inte klart när den inleds och Ghani betonar att talibanernas ärliga vilja att ingå överenskommelsen ännu är obevisad.

— Ja, det är ju den avgörande frågan, säger Ghani i samband med att han besöker den pågående internationella säkerhetspolitiska konferensen i München.

Permanent vapenvila

Han tillägger att något svar på frågan inte går att få om man inte är engagerad i fredsprocessen.

— Det riktiga testet blir talibanernas ärliga vilja att acceptera val, vilket är något de alltid vägrat att delta i, fortsätter den afghanske presidenten.

Om den tillfälliga nedtrappningen av våldet kan genomföras är förhoppningen att direkta samtal kan inledas mellan den jihadistiska talibanrörelsen och den afghanska regeringen med en permanent vapenvila som yttersta mål.

Ashraf Ghani, vars regering emellanåt uttryckt frustration över att den stängts ut från samtalen mellan talibanerna och USA, bedyrar nu att han var "på samma sida" som USA.

"Ömsesidigt förtroende"

Ghani säger också att Afghanistan och USA om en vecka, eller som längst om tio dagar, kommer att göra ett gemensamt tillkännagivande för att visa "ömsesidigt förtroende och tillit".

Efter terrordåden den 11 september 2001 invaderade USA-ledda styrkor Afghanistan och den dåvarande talibanregimen föll. Den väpnade konflikten har dock aldrig upphört och talibanrörelsen har sedan dess bedrivit gerillakrig i landet.

(TT-AFP)