Gemensamt vaccinpass för EU godkänt
Det så kallade vaccinpasset ska underlätta för resande inom Europa. Bilden är tagen på den grekiska turistön Rhodos. Foto: Henrik Montgomery/TT


EU-parlamentet har formellt godkänt ett gemensamt så kallat vaccinpass som är tänkt att användas för resande inom Europa i pandemin. Det digitala intyget ska visa om en person är vaccinerad, har testat negativt eller tillfrisknat från covid-19.

"Det gör det lättare att resa fritt och bidrar till att begränsningarna gradvis kan hävas på ett samordnat sätt" skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande.

Intyget börjar gälla den 1 juli och kommer att gälla i tolv månader framöver.

(TT)

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!