Kina och Ryssland sänkte på fredagen USA:s resolutionsförslag om omedelbar vapenvila i Gaza genom att lägga in sina veton i FN:s säkerhetsråd. Redan på lördagen presenteras ett nytt resolutionsförslag från sju av rådets medlemsländer. Men USA väntas lägga in veto mot förslaget.
Dramatiken var intensiv och motsättningarna såriga när säkerhetsrådet på fredagen röstade om resolutionsförslaget. Den ryske FN-ambassadören Vassilij Nebenzja uppmanade rådets medlemsländer att inte gå i USA:s ledband, och uppmanade världens länder att inte lyssna till Washingtons utspel.
Nebenzjas hätska ord, där han karakteriserade förslaget som "ett hycklande spektakel", gjordes direkt före omröstningen. Sedan sträckte både Kinas och Rysslands representanter upp händerna för att rösta nej, jämte Algeriets.
Alternativt förslag
USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield reagerade med besvikelse direkt efter omröstningen i FN-högkvarteret i New York.
– VI vill se en omedelbar och hållbar vapenvila som en del av en uppgörelse. Den ska leda till att gisslantagna av Hamas och andra grupper släpps fria och att mycket mer livsnödvändigt stöd når Gaza, sade hon.
Ett alternativt resolutionsförslag diskuterades under fredagskvällen. Enligt medieuppgifter kunde flera afrikanska länder föreslå ett utkast där skrivningen skulle vara än tydligare om eldupphör.
Frankrikes FN-ambassadör Nicolas De Rivière välkomnade initiativet. Frankrike är också permanent medlem i rådet och kan därför lägga tyngd bakom ett förslag.
"VI behöver en vapenvila. Sedan kan vi börja tala", skrev han på sociala medier.
Källor inom USA:s FN-delegation meddelade att man kan komma att lägga in sitt veto mot det nya förslaget.
Bakslag för Blinken
För USA:s utrikesminister Antony Blinken, som gör ett diplomatiskt akutbesök i Mellanöstern, innebär omröstningen i FN ett rejält bakslag och ett direkt diplomatiskt problem. Blinken mötte Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på fredagen, men kommentarerna i samband med mötet visade på en djup klyfta mellan USA och Israel.
USA, som är Israels allierade, har tidigare fått stark kritik för sitt stöd till landet i ljuset av Israels intensiva attacker mot Gaza som styrs av terrorstämplade Hamas. Över 32 000 människor har dödats i Israels bombardemang, enligt lokala hälsomyndigheter i Gaza.