Gästkrönika: En söndagskväll på torpet
Tankar från torpet
Det råder ett slags kraftfullt lugn över torp och nejd denna kväll. Så plötsligt vill Pellejöken bli av med lite överskottsenergi. Foto: Mats Lindberg


En vindstilla sensommarkväll kan luft och ljus bli förtrollande – nästan så att man kan ta på upplevelsen under de tunna molnen. Att det är söndag i slutet av semesterperioden förstärker bara den ljuva tystnaden.

Det har varit en innehållsrik dag med utförda sysslor utan stress. Nu är det kväller med förnöjsamhet och lugn. Jag har tagit fram några kartonger ur vedbon och lagt dem på gräsmattan framför förstun i syfte att skära dem i småbitar.

Innan mörkret faller tänker jag fylla lådan för pappförpackningar i soptunna nummer två. Den månatliga tömningen av tvåan är i övermorgon och jag fyller den alltid. Bra med källsortering hemma, det underlättar bilfrihet.

Prognosen säger regn i morgon bitti, så blommor, sallad och potatis behöver inte vattnas. Men jag tar nog ett varv med plastspaden i den eviga jakten på mördarsniglar.

Ibland slänger vi bort dem från grödorna in i omgivande djungel. När sniglarna är många och tiden räcker fyller vi en plastbytta och stoppar den i frysen. Det är relativt skonsamt, de dör redan vid minus tre och sedan gräver jag ned dem i backen.

Men nu sitter jag bara stilla en stund på gräsmattan. Pellejöken ligger på en kartongbit framför mig och det är helt tyst. Tidigare hörde jag en trädgårdsmaskin puttra någonstans och även hundskall långt borta. Tankarna går igenom dagen, lite osorterat kan tyckas.

Dagen började med hustruns berättelse om en tydlig dröm. Hon hade drömt hur hon gjorde mjölksyrade morötter! En mycket fin dröm som jag tror kan bli verklighet om några år.

I avvaktan på projekt mjölksyrning vankades på eftermiddan hemlagad plommonkräm, kokas med kärnorna. Det är tydligen plommonår. Vi har inget eget träd, men nästgrannen bad oss hämta och vi fyllde gärna två korgar från deras dignande grenar. Till detta en Bullens varmkorv, lite kaffe och en stunds umgänge.

Gräsklippning har genomförts, bäst att passa på medans det är torrt. Även mina planer för röjning av sly och buskage kommer allt närmare verklighet. Ytterligare en maskin är på väg att inköpas. Augusti och september är bra månader för detta – liksom en viss tuktan av den charmigt omöjliga häcken.

Men idag var det alltså gräsklipparens tur. Efter utfört värv såg jag två potatisblast som säckat ihop och gulnat. Det var nog inte bladmögel (som bör tas om hand) men jag tog ändå upp dem och det blev till ett rejält kok med riktigt fina potäter.

Då kom Pellejöken med en stor svart sork i munnen. Han lade den en bit ifrån mig (verkar ha lärt sig att sork inte står på vår matsedel), kom fram och fick beröm varefter sorken spisades.

När jag gick in till stugans handfat hörde jag från tv:n en mässande röst: ”Sextiofyra, sexa-fyra.” Även Bingolotto harmonierade denna magiska kväll. Nu har jag dock sagt upp spelet även om fotbollsklubben en halv kilometer bort i vägen får lite av pengarna.

Innan jag går in för kvällen blir det en sista sväng till närmaste nässelsnår (nässlor och kirskål bekämpar vi inte, bara trimmar). Där piskar jag ännu en gång med den långa räfsan, och nej, inget rör sig därinne i den svårforcerade vegetationen med bland annat nässlor och envis tuja.

Dagen innan hade hustrun sett en befarad svart huggorm vid kanten. Jag såg den inte och även om det finns svarta snokar kan det mycket väl ha varit en huggorm. Gräsklippningen just där var ägnad att störa den och förhoppningsvis var det en passerande orm som vi inte ser igen.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!