Fridlysta hajar och rödlistade rockor släpptes ut i Gullmarsfjorden
Knaggrocka på Havets Hus i Lysekil. Foto: Martin Stjernstedt/Havets hus


På tisdagen släppte Havets Hus i Lysekil och Världsnaturfonden för första gången ut två knaggrockor i Gullmarsfjorden för att simma vidare ut i havet. De fick sällskap av fem småfläckiga rödhajar. Samtliga är födda och uppvuxna på Havets hus.

Världsnaturfonden, WWF, har stött Havets Hus bevarandeprojekt med att föda upp småfläckig rödhaj och starta uppfödning av knaggrocka sedan 2015. Syftet med stödet är att bevara den biologiska mångfalden och livskraftiga ekosystem. Det skriver WWF i ett pressmeddelande.

Knaggrocka

Knaggrockan är hotad i både svenska och europeiska vatten men på grund av sin storlek fastnar den lätt i trålfiskenäten. Men även förändrade livsmiljöer och brist på mat kan ha bidragit till minskningen. Enligt organisationen tar det många år innan knaggrockan blir könsmogen och kan föröka sig så därför har den svårt att återhämta sig på egen hand.

Den första knaggrockan på Havets Hus föddes i januari 2016, och nu finns flera stora knaggrockor där som parar sig och lägger befruktade ägg.

– Ungarna har lärt oss hur vi ska föda upp dem, vilken mat de gillar och hur de vill ha det. Målet är att stärka knaggrockan som art i det fria genom att föda upp och släppa ut dem på samma sätt som vi gör med de småfläckiga rödhajarna, säger akvariechef Helen Sköld i pressmeddelandet.

– Premiären att släppa ut akvarieuppfödda knaggrockor i år är en milstolpe för Havets Hus.

Småfläckig rödhaj. Foto: Martin Stjernstedt/Havets Hus

Småfläckig rödhaj

Enligt WWF är småfläckig rödhaj klassad som livskraftig men den är ändå fridlyst i Sverige. Hittills har Havets Hus släppt ut 135 hajar i havet sedan 2003, varav åtta har påträffats. De flesta har simmat utmed Bohuskusten och upp till norska vatten. En hade simmat nästan tjugo mil under de tio år den tillbringat i havet och blivit fjorton år gammal.

– Småfläckig rödhaj är glädjande nog på en stabil nivå enligt Artdatabanken och vi vill se den utvecklingen även för knaggrockan i svenska vatten. Tyvärr hotas många arter fortfarande av ohållbara fiskemetoder, överfiske och annan exploatering, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF, i samma pressmeddelande.

Fastnar som bifångst

WWF menar att hajar behövs för havens ekosystem eftersom de är i toppen på näringskedjan. Men tyvärr hotas många av utrotning. Orsakerna är framförallt det stora okontrollerade fisket efter haj och hajfenor och att de fastnar som bifångst vid annat fiske.

Hajarnas långsamma livscykel med få ungar gör att de blir extremt känsliga för överfiske och andra störningar. Även rockor drabbas av ohållbart fiske som bifångst eller för fenornas skull, enligt WWF.

Sedan 2009 är det förbjudet att fiska haj och rocka i svenska vatten.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!