loading
Namnet dragon kan ha kommit från att man förr i tiden trodde att växten kunde skrämma bort ormar och drakar. Foto: Hans Braxmeier
Namnet dragon kan ha kommit från att man förr i tiden trodde att växten kunde skrämma bort ormar och drakar. Foto: Hans Braxmeier
Livsstil

Fransk dragon – en drake bland örter

Myrna Mack och Rebecca Hunnisett

Fransk dragon eller estragon har fått sitt namn från engelskans dragon – och översätts på många språk till liten drake. Detta kan härstamma från den traditionella tron att dragon kunde skrämma bort ormar och drakar samt läka ormbett. Det kan också komma från plantans ormlika rhizomer.

Fransk dragon är en kulinarisk ört som fungerar utmärkt i smaksättning av vinäger och fisk. Den förhöjer smaken på sallader, patéer, kött, äggrätter och grönsaker som morötter och palsternacka. Samtidigt är det en klassisk krydda för såväl såser som fyllningar. Dragon är en viktig ingrediens i bearnaisesåsen liksom i klassiska franska kryddblandningar.

Fransk dragon har lätt bittersöta blad med en mild lakritssmak. Förväxla den inte med rysk dragon som är mycket lättare att odla men som saknar den delikata aromen som fransk dragon har. Om ett recept innehåller dragon försäkra dig alltså om att det är fransk dragon det är frågan om. Den färska växten har en mycket mer intensiv smak än den torkade och skall användas sparsamt i matlagningen så att den inte tar över de andra smakerna.

Foto: Sofia Drevemo/Epoch Times

Örten behåller sin smak i upp till fem månader om kvistarna fryses i en lufttät behållare och den kan användas direkt från frysen utan att tinas.

Dragonvinäger

Färska dragonkvistar kan konserveras i vinäger eller användas för att göra dragonvinäger. Tag de färska dragonkvistarna och lägg dem i en steriliserad flaska med destillerad vitvinsvinäger och ställ i kylen. Smaka av var och varannan dag för att se när du tycker att den är stark nog, och tag sedan bort kvistarna. Alternativt kan kvistarna lämnas kvar. Skölj och torka de konserverade kvistarna innan användning, såvida receptet inte kräver färsk dragon.

Dragonvinäger. Foto: Pasi Mämmelä

Torkning

För att bäst bevara smak och näring vid torkning av örter bör man låta dem torka hela och även förvaras hela. Häng upp örtknippen för torkning, eller bred ut på ett lakan eller ett luftfönster på en luftig plats där örterna inte utsätts för direkt solljus. När de är torra, lägg dem i en tätslutande burk. Smula eller mortla örten först vid användning.

En matsked färsk dragon motsvarar en tesked torkad. Du kan förvara den torkade örten i upp till ett år i en sluten förpackning på en mörk och sval plats. Om du odlar örten själv bör du dela plantan regelbundet för att den inte ska kväva sig själv.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss. 

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loading
Namnet dragon kan ha kommit från att man förr i tiden trodde att växten kunde skrämma bort ormar och drakar. Foto: Hans Braxmeier
Namnet dragon kan ha kommit från att man förr i tiden trodde att växten kunde skrämma bort ormar och drakar. Foto: Hans Braxmeier
Livsstil

Fransk dragon – en drake bland örter

Myrna Mack och Rebecca Hunnisett

Fransk dragon eller estragon har fått sitt namn från engelskans dragon – och översätts på många språk till liten drake. Detta kan härstamma från den traditionella tron att dragon kunde skrämma bort ormar och drakar samt läka ormbett. Det kan också komma från plantans ormlika rhizomer.

Fransk dragon är en kulinarisk ört som fungerar utmärkt i smaksättning av vinäger och fisk. Den förhöjer smaken på sallader, patéer, kött, äggrätter och grönsaker som morötter och palsternacka. Samtidigt är det en klassisk krydda för såväl såser som fyllningar. Dragon är en viktig ingrediens i bearnaisesåsen liksom i klassiska franska kryddblandningar.

Fransk dragon har lätt bittersöta blad med en mild lakritssmak. Förväxla den inte med rysk dragon som är mycket lättare att odla men som saknar den delikata aromen som fransk dragon har. Om ett recept innehåller dragon försäkra dig alltså om att det är fransk dragon det är frågan om. Den färska växten har en mycket mer intensiv smak än den torkade och skall användas sparsamt i matlagningen så att den inte tar över de andra smakerna.

Foto: Sofia Drevemo/Epoch Times

Örten behåller sin smak i upp till fem månader om kvistarna fryses i en lufttät behållare och den kan användas direkt från frysen utan att tinas.

Dragonvinäger

Färska dragonkvistar kan konserveras i vinäger eller användas för att göra dragonvinäger. Tag de färska dragonkvistarna och lägg dem i en steriliserad flaska med destillerad vitvinsvinäger och ställ i kylen. Smaka av var och varannan dag för att se när du tycker att den är stark nog, och tag sedan bort kvistarna. Alternativt kan kvistarna lämnas kvar. Skölj och torka de konserverade kvistarna innan användning, såvida receptet inte kräver färsk dragon.

Dragonvinäger. Foto: Pasi Mämmelä

Torkning

För att bäst bevara smak och näring vid torkning av örter bör man låta dem torka hela och även förvaras hela. Häng upp örtknippen för torkning, eller bred ut på ett lakan eller ett luftfönster på en luftig plats där örterna inte utsätts för direkt solljus. När de är torra, lägg dem i en tätslutande burk. Smula eller mortla örten först vid användning.

En matsked färsk dragon motsvarar en tesked torkad. Du kan förvara den torkade örten i upp till ett år i en sluten förpackning på en mörk och sval plats. Om du odlar örten själv bör du dela plantan regelbundet för att den inte ska kväva sig själv.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss. 

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025