Det finns många frågor i samhället som berör människor som lever med olika typer av funktionsnedsättningar, oavsett om dessa är synliga eller inte. Ibland tenderar de att försvinna i den politiska debatten.
För många vårdnadshavare till barn med funktionsnedsättningar har omvårdnadsbidraget, tidigare vårdbidraget, på senare år varit en viktig fråga. Syftet med bidraget är att vara ett stöd som föräldrar till barn med funktionsnedsättningar eller långvarig sjukdom kan söka för att till exempel gå ned i arbetstid och därmed få större möjlighet att ge sitt barn den omsorg det behöver utan ett alltför kraftigt avbräck i privatekonomin.
Från och med den 1 januari 2019 avskaffades vårdbidraget, tillsammans med handikappersättningen, och ersattes av ett omvårdnadsbidrag där man sedan också fick ansöka om så kallade ”merkostnader”; utgifter som uppstår på grund av och i relation till funktionsnedsättningen eller sjukdomen. Förklaringen till behovet av förändring som angavs i regeringens proposition var att stödet inte var ”anpassat till en modern syn på familj, jämställdhet och arbetsliv”. Man har också tryckt på ett ”ökat föräldraansvar”, det vill säga att familjerna själva i större utsträckning ska bära kostnaderna för att vårda ett funktionsnedsatt barn.