Fortsatta protester i Myanmar trots dödshot
Demonstranter i Rangoon under måndagen. Foto: TT


Demonstrationerna i Myanmar fortsätter under måndagen, trots militärstyrets hot om att deltagare kan komma att dö.

Butiker och restauranger håller stängt i Myanmar, där demonstranter uppmanat till en generalstrejk på måndagen.

Landets militärstyre varnade demonstranter för uppmuntran till "upplopp och anarki", i ett uttalande i statliga tv-kanalen MRTV.

"Uppmuntrar folket"

”Demonstranter uppmuntrar nu folket, särskilt lättpåverkade tonåringar och ungdomar, till en konfrontationsväg där de kommer att mista sina liv".

Trots hotet har tusentals demonstranter återigen gått ut på gatorna under måndagen, bland annat i Myanmars största stad Rangoon (Yangon).

– Vi är oroliga över tillslagen, men vi kommer att fortsätta. Vi är så arga, säger 23-åriga universitetsstudenten Kyaw Kyaw, som är en av dem som demonstrerar.

Oron tog fart efter militärkuppen den 1 februari. Militären satte också den i landet så populära Aung San Suu Kyi i husarrest.

Sedan dess har stora demonstrationer, med hundratusentals människor på gatorna, ägt rum runt om i landet.

Hundratals arresterade

Många hundra har arresterats, bland dem statligt anställda som anslutit sig till en olydnadskampanj. Två personer dödades och flera skadades när polisen sköt skarpt i den näst största staden Mandalay i helgen.

USA, Kanada och Storbritannien har infört sanktioner mot de styrande generalerna, och USA riktade på söndagen nya varningar mot landet.

"USA kommer att fortsätta att vidta kraftfulla åtgärder mot dem som begår våld mot befolkningen i Burma som kräver återupprättande av sin demokratiskt valda regering", skriver USA:s utrikesminister Antony Blinken på Twitter.

(TT-AFP-Reuters)

Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:

 

Ge ett bidrag till vårt nyhetsarbete. Här ser du hur du kan stödja oss.