Svenska folkets förtroende för politiker och nyhetsmedia i Sverige sjunker. Allra mest sticker bristen på tillit till media ut. Det visar en ny Novusundersökning som tittat på allmänhetens bild av den svenska demokratin.
Hotet mot den svenska demokratin ökar i takt med att medborgarnas förtroende för svenska politiker och svensk nyhetsmedia faller. Det framkommer i Novus undersökning ”Svenskarnas syn på och tilltro till demokratin” som gjorts för andra året i rad på uppdrag av Folkets hus och parker.
Stödet för demokratin är jättestort, men däremot förtroendet för de förtroendevalda och förtroendet för att media, den tredje statsmakten, skulle vara oberoende, det är där det går åt fel håll.
– Torbjörn Sjöström vd, Novus
Resultaten visade bland annat att endast sju procent av folket anser att politikerna stärker demokratin, samtidigt som allt fler menar att de tvärtom sänker den.
– Det är en tydlig påminnelse om att var tredje svensk faktiskt anser att politikerna sänker förtroendet för demokratin, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till Epoch Times.
Samtidigt betonar han att det inte handlar om att folket inte tror på demokratin som funktion.
– Stödet för demokratin är jättestort, men däremot förtroendet för de förtroendevalda och förtroendet för att media, den tredje statsmakten, skulle vara oberoende, det är där det går åt fel håll.
Allra mest har förtroendet för nyhetsmedia sjunkit, menar Sjöström. Många anser att media vinklar nyheter utifrån sin egen agenda och allt färre uppger att de skulle kontakta media om man tyckte att något var djupt felaktigt i samhället.
– Det här är ett tydligt exempel på att media har tappat sin roll som den offentliga medborgarens försvarare, säger han och konstaterar att det tidigare var fler som kände att media var någon man kunde gå till som en folkets röst.
Han menar vidare att media har gått alltmer mot att ägna sig åt live-sändningar och lättillgängliga nyhetsformat, snarare än att vara folkets kontrollfunktion mot makten.
– Det är inte bra, för i en demokrati måste den tredje statsmakten vara stark och oberoende. Det första politiker med auktoritära ambitioner gör är att kontrollera och stoppa den oberoende median.
Även viljan att vända sig till politikerna när man upplever att något är fel i samhället är låg. Endast tre av tio har förtroende för våra folkvalda i riksdagen, och på regional och kommunal nivå är det ännu lägre.
Torbjörn Sjöström tror att en bidragande orsak är att såväl partiernas kommunikation som deras taktik för att vinna väljare har förändrats under senare tid. Bland annat läggs stora summor på annonsering på sociala medier där allt oftare ett uppskruvat tonläge används mot oppositionen.
– Snarare än att bygga förtroende så jobbar man med att sabotera förtroendet för sina politiska motståndare. Det här är taktik. Det går fort att sänka ett förtroende men det tar jättelång tid att bygga upp ett. Därför är målet att sänka motståndarens förtroende, och det gör ingenting om den väljaren inte röstar på dig, bara den inte röstar på motståndaren, säger han.
– Så man kanske har tappat respekten för partierna för att de själva har varit så respektlösa i sin kommunikation.
För att vända den här negativa trenden där folkets förtroende för politiker och media sjunker pekar Torbjörn Sjöström på några viktiga steg.
– Steg nummer ett är att media och politiker måste lita på medborgaren och förstå på vems uppdrag man jobbar. Och man måste gå tillbaka till sin kärnverksamhet.
Dessutom menar han att de måste ta ansvar och även kunna hållas ansvariga.
– Är du folkvald så kan du ibland behöva säga saker som inte är omtyckta, men du ska också kunna hållas ansvarig för det. Du har makt. Och det gäller media också, säger han.
– Både politiker och media har en enorm makt och den måste man förvalta på ett ansvarsfullt sätt och ur ett långsiktigt perspektiv.