Fortfarande populärt att semestra hemma i Sverige

Hemester, eller att semestra hemma i Sverige, verkar vara en trend som håller i sig efter pandemiåren. Visby och Gotland lockar många svenska semesterfirare. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Trenden med hemester verkar fortsätta att hålla i sig. Möjligen kan problemen med inställda tåg, flygstrejk och det fortsatta passkaoset ligga bakom att många väljer Sverige framför utlandssemester.

Under pandemin uppstod en helt ny begreppsvärld kring det nyupptäckta fenomenet att stanna hemma i Sverige på semestern istället för att åka utomlands. Hemester, svemester och staycation var några av de nya orden som uppfanns för att beskriva fenomenet med semester på hemmaplan.

Intresset för att semestra inom Sverige är fortfarande mycket stort. Fler svenskar väljer att stanna hemma på semestern i år än under pandemiåren. Det osäkra läget i omvärlden med krig i vårt närområde samt rapporteringar om apkoppor och annat är några anledningar som framförs hos resebolagen. Men det är inte hela sanningen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!