Många frågor återstår efter den stora explosionen i Göteborg i går. Under dagen räknar polisen med att kunna gå in i lägenhetshuset för att göra en teknisk undersökning. Huvudteorin är att ett utplacerat föremål orsakat explosionen och polisen utreder nu motivbilden.
– Prognosen är att räddningstjänsten nu förmiddagen kommer att vara klara med sitt arbete, och då kommer vi att göra en bedömning om platsen är säker för våra tekniker att gå in för att göra sin brottsplatsundersökning, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen, till TT.
Först kommer bombgruppen att säkra upp, därefter kommer hundpatruller och tekniker att delta i arbetet.
Larmet om explosionen i ett flerfamiljshus i Annedal i centrala Göteborg kom strax före klockan fem på tisdagsmorgonen. När räddningstjänsten kom fram brann det på flera platser och först vid lunchtid bedömdes bränderna vara under kontroll.
Säkra spår
Explosionen ledde till flera bränder och 16 personer fördes till sjukhus, varav fyra med allvarliga skador. Majoriteten har nu kunnat lämna sjukhuset, men två vårdas fortfarande på intensivvårdavdelning under onsdagsmorgonen, enligt GP.
Polisens första uppgift framåt är att lokalisera var explosionen ägde rum och säkra spår.
– Det finns alltid rester kvar och det vill vi försöka säkra och analysera för att förhoppningsvis komma fram till vad för typ av medel man eventuellt använt sig av. Det kan också finnas dna på cigarettfimpar och liknande, säger Christer Fuxborg.
Enligt polisen tyder inget på "naturliga orsaker" bakom dramat i centrala Göteborg. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Det finns ännu inga misstänkta i ärendet.
Utreder hotbild
Om det finns en koppling till någon av de uppmärksammade gängkonflikterna i Göteborg är för tidigt att säga, men polisen undersöker eventuell hotbild mot boende i fastigheten. Flera medier har rapporterat om att en polis som arbetat mot organiserad brottslighet och vittnat i flera rättegångar bor på adressen.
– Det är bara hypoteser än så länge. Vi vänder på varenda sten när det gäller sådana här ärenden initialt innan vi hittar ett spår som är intressantare än något annat, säger Christer Fuxborg.
Under dagen fortsätter polisen att höra de boende.
Totalt evakuerades boende från 140 lägenheter efter explosionen. De har ännu inte kunnat återvända till sina hem utan har fått tillbringa natten på hotell och liknande.
"Känns otäckt"
Hanna och Per Eriksson bor i en närliggande trappuppgång med sina barn och har inte fått återvända hem.
– Vi förstår att vi inte kommer att kunna bo hemma på ett tag. Även om vår lägenhet klarat sig från röken finns det ingen el, inget vatten, säger Hanna Eriksson.
Osäkerheten om hur länge det kommer att vara så beskriver de som påfrestande.
Dagen efter explosionen funderar paret en del på det inträffade.
– I efterhand känns det mer otäckt, om det nu inte var en olyckshändelse utan en medveten attack. Att man slår till när man ligger och sover i sin säng, där man ska vara som tryggast. Och det är många barnfamiljer som bor här, och många äldre, säger Hanna Eriksson.
(Anja Haglund/TT)
(Jonas Dagson/TT)
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.