Förskolan glömde kvar treåringen på tunnelbanan


Ett treårigt barn glömdes bort i tunnelbanan av personal från en förskola i Kungsholmen Stockholm i samband med en utflykt. En annan passagerare upptäckte barnet på ändhållplatsen, skriver Mitt i Stockholm. På samma förskola inträffade ytterligare en incident. Även i Västerås har nyligen ett barn också glömts bort.

Förskolan Gambinus i Stockholm har nu gått igenom sina säkerhetsrutiner.

– Incidenten är helt oacceptabel. Vi gjorde en noggrann kartläggning och såg att det brast i förskolans säkerhetsrutiner, säger chefen för förskolan Gambrinus, Helén Andersson, till tidningen.

Incidenten inträffade under våren förra året. Andersson säger att hon inte fullt ut kan lova att något liknande inte ska hända igen. Men hon säger att man ”har vidtagit alla tänkbara åtgärder, använt både hängslen och livrem, för att det inte ska hända igen”.

Men i början av 2018 inträffade en annan incident på samma förskola. Då glömdes ett barn bort i samband med en utflykt. Barnet blev kvar på förskolegården samtidigt som resten av barnen gick i väg från förskolan. Det handlade dock om några minuter, men Helén Andersson ser ändå allvarligt på händelsen.

Foto: Wikimedia Commons

Enligt Andersson var det en pedagog som inte följt säkerhetsrutinerna som fanns.

En tredje händelse inträffade också på samma förskola förra året. Ett barn blev kvar i köket när resten av barnen gjorde sig i ordning för utflykt. Det var dock ingen risk för att barnet skulle bli kvarglömt, säger Andersson.

De tre händelserna har dock anmälts till Skolinspektionen och som nu kräver att stadsdelen svarar på vilka åtgärder man tänker vidta.

För en månad sedan inträffade en incident i Västerås, skriver VLT. Personalen vid en förskola glömde bort ett 3-årigt barn när de skulle på utflykt. En förälder hittade den ensamme pojken på gården och kallade på personalen. Han hade då varit ensam i cirka 10 minuter innan föräldern såg honom.

Pojkens mamma, Patience Engberg, blev både chockad och ilsken när hon fick höra vad som hände.

– Jag blev chockad, och har fortfarande svårt att förstå hur man kan glömma ett barn, säger hon till tidningen.

Bilden har inget med artikeln att göra.

Incidenten har anmälts till Skolinspektionen. I väntan på Västerås stads internutredning är barnet nu hemma från förskolan.

Patience Engberg säger att det inte känns tryggt att ha pojken där och vill ha svar på vad som har hänt för att något liknande inte ska hända igen.

Chefen för förskolan i Västerås säger att man har startat en utredning för att liknande incidenter inte ska inträffa igen.

Hon säger att sådana incidenter inte får hända och det ”är vi som gjort fel, det är vi som brustit i tillsynsansvaret när barnet lämnades och det är vi verkligen ledsna för”.