Forskning slår hål på myten om mättat fett och hjärthälsa

Teorin om att mättat fett är farligt för hälsan lades fram av den amerikanske forskaren Ancel Keys på 1960-talet. Hans studie har fått hård kritik under senare år. Foto: Chris Anderson/TT


I flera decennier har forskning utgått från att mättat fett som finns i smör och feta ost- och mjölkprodukter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu visar en omfattande granskning av studier att mättat fett inte kan kopplas till dessa sjukdomar.

Hjärt- och kärlsjukdomar är den främsta dödsorsaken i världen och sedan årtionden tillbaka har det mättade fettet setts som boven i dramat. Kostråd som utgått från tidigare studier har därför rekommenderat fettsnåla mjölkprodukter, vegetabiliska oljor och margarin, samt kolhydrater i form av fullkorn.

Under senare år har dock allt fler studier motbevisat den här gängse uppfattningen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!