loading



Teorin om att mättat fett är farligt för hälsan lades fram av den amerikanske forskaren Ancel Keys på 1960-talet. Hans studie har fått hård kritik under senare år. Foto: Chris Anderson/TT
Teorin om att mättat fett är farligt för hälsan lades fram av den amerikanske forskaren Ancel Keys på 1960-talet. Hans studie har fått hård kritik under senare år. Foto: Chris Anderson/TT
Inrikes

Forskning slår hål på myten om mättat fett och hjärthälsa

Malin Nordstrand

I flera decennier har forskning utgått från att mättat fett som finns i smör och feta ost- och mjölkprodukter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu visar en omfattande granskning av studier att mättat fett inte kan kopplas till dessa sjukdomar.

Hjärt- och kärlsjukdomar är den främsta dödsorsaken i världen och sedan årtionden tillbaka har det mättade fettet setts som boven i dramat. Kostråd som utgått från tidigare studier har därför rekommenderat fettsnåla mjölkprodukter, vegetabiliska oljor och margarin, samt kolhydrater i form av fullkorn.

Under senare år har dock allt fler studier motbevisat den här gängse uppfattningen.

Mättade och omättade fetter

MÄTTAT FETT: Mättat fett används som energi i kroppen och finns i animaliska livsmedel och några vegetabiliska oljor, till exempel i smör, grädde, ost, feta mjölkprodukter, fett kött och charkprodukter, kokosolja och palmolja.

OMÄTTAT FETT: Enkelomättat fett finns i många olika livsmedel. Ibland tillsammans med mättat fett och ibland tillsammans med fleromättat fett.

– Enkelomättat fett finns till exempel i olivolja och oliver, rapsolja, mandel, hasselnötter, cashew- och jordnötter, avokado och kyckling. 

– Fleromättade fetter är livsnödvändiga. Kroppen kan inte själv tillverka dem utan vi måste få i oss dem via maten. De viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6.

– Omega-3 finns till exempel i fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner, vissa alger och i rapsolja.

– Omega-6-fett finns till exempel i majs-, solros-, soja-, sesamfrö- och rapsolja.

KÄLLA: LIVSMEDELSVERKET

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading



Teorin om att mättat fett är farligt för hälsan lades fram av den amerikanske forskaren Ancel Keys på 1960-talet. Hans studie har fått hård kritik under senare år. Foto: Chris Anderson/TT
Teorin om att mättat fett är farligt för hälsan lades fram av den amerikanske forskaren Ancel Keys på 1960-talet. Hans studie har fått hård kritik under senare år. Foto: Chris Anderson/TT
Inrikes

Forskning slår hål på myten om mättat fett och hjärthälsa

Malin Nordstrand

I flera decennier har forskning utgått från att mättat fett som finns i smör och feta ost- och mjölkprodukter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu visar en omfattande granskning av studier att mättat fett inte kan kopplas till dessa sjukdomar.

Hjärt- och kärlsjukdomar är den främsta dödsorsaken i världen och sedan årtionden tillbaka har det mättade fettet setts som boven i dramat. Kostråd som utgått från tidigare studier har därför rekommenderat fettsnåla mjölkprodukter, vegetabiliska oljor och margarin, samt kolhydrater i form av fullkorn.

Under senare år har dock allt fler studier motbevisat den här gängse uppfattningen.

Mättade och omättade fetter

MÄTTAT FETT: Mättat fett används som energi i kroppen och finns i animaliska livsmedel och några vegetabiliska oljor, till exempel i smör, grädde, ost, feta mjölkprodukter, fett kött och charkprodukter, kokosolja och palmolja.

OMÄTTAT FETT: Enkelomättat fett finns i många olika livsmedel. Ibland tillsammans med mättat fett och ibland tillsammans med fleromättat fett.

– Enkelomättat fett finns till exempel i olivolja och oliver, rapsolja, mandel, hasselnötter, cashew- och jordnötter, avokado och kyckling. 

– Fleromättade fetter är livsnödvändiga. Kroppen kan inte själv tillverka dem utan vi måste få i oss dem via maten. De viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6.

– Omega-3 finns till exempel i fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner, vissa alger och i rapsolja.

– Omega-6-fett finns till exempel i majs-, solros-, soja-, sesamfrö- och rapsolja.

KÄLLA: LIVSMEDELSVERKET

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024