loading

För att minska risken för hjärt-kärlsjukdom bör man undvika en kost med en stor andel snabba kolhydrater, och istället öka mängden grönsaker, baljväxter och fullkorn, visar en ny studie. Foto: Pixabay
För att minska risken för hjärt-kärlsjukdom bör man undvika en kost med en stor andel snabba kolhydrater, och istället öka mängden grönsaker, baljväxter och fullkorn, visar en ny studie. Foto: Pixabay
Hälsa

Forskning: Snabba kolhydrater ökar risken för hjärt-kärlsjukdom

Malin Nordstrand

Att äta en kost med hög andel potatis, ris, vitt bröd och pasta kan kopplas till ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och därmed för tidig död. Det visar en omfattande global studie där Sverige ingår och forskare från Göteborgs universitet medverkar.

– Det viktigaste vi kom fram till är att om man äter en kost som innehåller mycket kolhydrater med högt glykemiskt index (GI), det vill säga att kolhydraterna snabbt löser upp sig till olika enkla sockerarter i kroppen, så har man högre risk för att få hjärt-kärlsjukdom än om man äter en kost som är fiberrik med lågt GI, säger Annika Rosengren, professor i medicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och en av medförfattarna till studien.

Forskningen som publicerades i The New England Journal of Medicine den 24 februari, har följt kostvanorna hos drygt 135 000 personer mellan 35 och 70 år, under en genomsnittlig tid på 9,5 år. Av de 20 länder som ingår i studien är Sverige det enda västeuropeiska landet, och tillsammans med Kanada står Sverige för den absoluta majoriteten av deltagarna.

Man ska öka innehållet av grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter, det är där tyngdvikten ska ligga. 

– Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet

Ät rätt sorts kolhydrater

Resultaten visade en tydlig koppling mellan en hög andel snabba kolhydrater (högt GI-värde) i kosten och framtida hjärt-kärlsjukdom och död. Den här kopplingen fanns oavsett om man hade tidigare hjärt-kärlsjukdom eller inte. Dessutom såg man att personer som redan var överviktiga påverkades i högre grad av att äta en kost med högt GI-värde än normalviktiga personer.

Till snabba kolhydrater räknas förutom produkter med tillsatt socker såsom läsk, godis, bullar och kakor, även potatis, ris, vitt bröd och pasta.

– Men det betyder inte att potatis eller bröd är giftigt, däremot ska man se över sammansättningen av kosten, säger Annika Rosengren och fortsätter:

– Man ska öka innehållet av grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter, det är där tyngdvikten ska ligga. 

Annika Rosengren, professor i medicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, är en av medförfattarna till studien. Foto: Cecilia Hedström

Maten innehåller protein, fett och kolhydrater, och kolhydrater i sig är inte dåliga, det handlar snarare om att äta rätt sort, menar hon.

– Äter du till exempel en tallrik mjölk och cornflakes så tror du kanske att du har fått en nyttig frukost, men kroppen bryter direkt ner det till socker, så du kunde lika gärna ha ätit rent socker till frukost.

Ett bättre alternativ är då att äta fullkornsflingor.

Snabbt insulinpåslag negativt

Hon förklarar att det som händer när man äter rent socker - eller cornflakes, juice, potatis, vitt bröd och så vidare - är att kroppen snabbt svarar med insulinpåslag. Insulin är det hormon som reglerar blodsockernivåerna i kroppen och som hjälper sockermolekylerna att ta sig in i cellerna, så insulin är nödvändigt. Men när insulinpåslaget sker snabbt påverkar det balansen av fetter i kroppen.

– Det påverkar blodfetterna på ett negativt sätt som gör de mer benägna att orsaka åderförkalkning, vilket i förlängningen kan leda till hjärt- kärlsjukdom, säger hon. 

– Men äter du fullkorn eller baljväxter så förvandlas det till sockermolekyler och olika sockerarter betydligt långsammare, och då behöver inte kroppen svara med det här snabba insulinpåslaget, vilket är mycket bättre.

Även om studiens resultat innebär ett visst nytänk vad gäller bra och dålig kost, så ligger det inte särskilt långt ifrån dagens kostrekommendationer. 

– När det gäller kolhydrater så stärker faktiskt studiens resultat de nuvarande kostrekommendationerna ganska väl, säger Annika Rosengren.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:

 

Studie om snabba kolhydrater och hälsa

– I den globala studien deltog 137 851 personer. Forskarna kartlade deltagarnas kostvanor över tid och beräknade GI-värdet på maten med hjälp av frågeformulär. Glykemiskt index (GI) är ett mått på hur livsmedel påverkar blodsockervärdet. 

– Under uppföljningsperioden inträffade 8 780 dödsfall och 8 252 fall av allvarlig hjärt-kärlsjukdom i form av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och död i hjärt-kärlsjukdom.

– De med bakomliggande hjärt-kärlsjukdom och vars kost låg högst på GI-skalan hade 50 procent högre risk för hjärt-kärlsjukdom jämfört med de som låg lägst. För dem utan bakomliggande hjärt-kärlsjukdom var motsvarande riskökning 20 procent. Personer med övervikt påverkades i högre grad av kost med högt GI jämfört med normalviktiga.

– Studien visade att en diet med lågt GI-värde minskade risken för hjärt-kärlsjukdom. Lågt GI-värde finns i grönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter och vissa frukter. Vitt bröd, ris och potatis har högt GI-värde.

Källa: Göteborgs universitet

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading

För att minska risken för hjärt-kärlsjukdom bör man undvika en kost med en stor andel snabba kolhydrater, och istället öka mängden grönsaker, baljväxter och fullkorn, visar en ny studie. Foto: Pixabay
För att minska risken för hjärt-kärlsjukdom bör man undvika en kost med en stor andel snabba kolhydrater, och istället öka mängden grönsaker, baljväxter och fullkorn, visar en ny studie. Foto: Pixabay
Hälsa

Forskning: Snabba kolhydrater ökar risken för hjärt-kärlsjukdom

Malin Nordstrand

Att äta en kost med hög andel potatis, ris, vitt bröd och pasta kan kopplas till ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och därmed för tidig död. Det visar en omfattande global studie där Sverige ingår och forskare från Göteborgs universitet medverkar.

– Det viktigaste vi kom fram till är att om man äter en kost som innehåller mycket kolhydrater med högt glykemiskt index (GI), det vill säga att kolhydraterna snabbt löser upp sig till olika enkla sockerarter i kroppen, så har man högre risk för att få hjärt-kärlsjukdom än om man äter en kost som är fiberrik med lågt GI, säger Annika Rosengren, professor i medicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och en av medförfattarna till studien.

Forskningen som publicerades i The New England Journal of Medicine den 24 februari, har följt kostvanorna hos drygt 135 000 personer mellan 35 och 70 år, under en genomsnittlig tid på 9,5 år. Av de 20 länder som ingår i studien är Sverige det enda västeuropeiska landet, och tillsammans med Kanada står Sverige för den absoluta majoriteten av deltagarna.

Man ska öka innehållet av grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter, det är där tyngdvikten ska ligga. 

– Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet

Ät rätt sorts kolhydrater

Resultaten visade en tydlig koppling mellan en hög andel snabba kolhydrater (högt GI-värde) i kosten och framtida hjärt-kärlsjukdom och död. Den här kopplingen fanns oavsett om man hade tidigare hjärt-kärlsjukdom eller inte. Dessutom såg man att personer som redan var överviktiga påverkades i högre grad av att äta en kost med högt GI-värde än normalviktiga personer.

Till snabba kolhydrater räknas förutom produkter med tillsatt socker såsom läsk, godis, bullar och kakor, även potatis, ris, vitt bröd och pasta.

– Men det betyder inte att potatis eller bröd är giftigt, däremot ska man se över sammansättningen av kosten, säger Annika Rosengren och fortsätter:

– Man ska öka innehållet av grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter, det är där tyngdvikten ska ligga. 

Annika Rosengren, professor i medicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, är en av medförfattarna till studien. Foto: Cecilia Hedström

Maten innehåller protein, fett och kolhydrater, och kolhydrater i sig är inte dåliga, det handlar snarare om att äta rätt sort, menar hon.

– Äter du till exempel en tallrik mjölk och cornflakes så tror du kanske att du har fått en nyttig frukost, men kroppen bryter direkt ner det till socker, så du kunde lika gärna ha ätit rent socker till frukost.

Ett bättre alternativ är då att äta fullkornsflingor.

Snabbt insulinpåslag negativt

Hon förklarar att det som händer när man äter rent socker - eller cornflakes, juice, potatis, vitt bröd och så vidare - är att kroppen snabbt svarar med insulinpåslag. Insulin är det hormon som reglerar blodsockernivåerna i kroppen och som hjälper sockermolekylerna att ta sig in i cellerna, så insulin är nödvändigt. Men när insulinpåslaget sker snabbt påverkar det balansen av fetter i kroppen.

– Det påverkar blodfetterna på ett negativt sätt som gör de mer benägna att orsaka åderförkalkning, vilket i förlängningen kan leda till hjärt- kärlsjukdom, säger hon. 

– Men äter du fullkorn eller baljväxter så förvandlas det till sockermolekyler och olika sockerarter betydligt långsammare, och då behöver inte kroppen svara med det här snabba insulinpåslaget, vilket är mycket bättre.

Även om studiens resultat innebär ett visst nytänk vad gäller bra och dålig kost, så ligger det inte särskilt långt ifrån dagens kostrekommendationer. 

– När det gäller kolhydrater så stärker faktiskt studiens resultat de nuvarande kostrekommendationerna ganska väl, säger Annika Rosengren.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:

 

Studie om snabba kolhydrater och hälsa

– I den globala studien deltog 137 851 personer. Forskarna kartlade deltagarnas kostvanor över tid och beräknade GI-värdet på maten med hjälp av frågeformulär. Glykemiskt index (GI) är ett mått på hur livsmedel påverkar blodsockervärdet. 

– Under uppföljningsperioden inträffade 8 780 dödsfall och 8 252 fall av allvarlig hjärt-kärlsjukdom i form av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och död i hjärt-kärlsjukdom.

– De med bakomliggande hjärt-kärlsjukdom och vars kost låg högst på GI-skalan hade 50 procent högre risk för hjärt-kärlsjukdom jämfört med de som låg lägst. För dem utan bakomliggande hjärt-kärlsjukdom var motsvarande riskökning 20 procent. Personer med övervikt påverkades i högre grad av kost med högt GI jämfört med normalviktiga.

– Studien visade att en diet med lågt GI-värde minskade risken för hjärt-kärlsjukdom. Lågt GI-värde finns i grönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter och vissa frukter. Vitt bröd, ris och potatis har högt GI-värde.

Källa: Göteborgs universitet

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024