Forskning: Hälsofördelar av linfröolja hos diabetiker
Dessa oljor innehåller hälsosamma fetter som har flera fördelar för diabetiker
Forskare tror nu att linfröolja är lika effektiv mot kranskärlssjukdomar som fiskolja. Foto: Pixabay (vä)/Marta Matyszczyk (hö)


Ny forskning visar att effekterna av linfröolja är jämförbara med dem hos fiskolja hos diabetespatienter med kranskärlssjukdomar.

Medan fiskolja länge ansetts vara det ultimata naturläkemedlet för att stödja hjärt-och kärlhälsan, har linfröolja ofta används för andra sjukdomar så som diabetes, cancer, benskörhet, neurologiska och autoimmuna sjukdomar.

Även om fiskolja inte har några allvarliga biverkningar, så tycker vissa att fiskoljan ger dålig andedräkt, rapningar, orolig mage, akne och aptitlöshet, medan en del klagar över den starka smaken. Andra kanske föredrar ett växtbaserat alternativ för att få i sig den värdefulla omega-3-fettsyran.

Därför skulle det vara bra om det fanns fler omega-3-rika produkter att ta till i stället för fiskolja. I den här studien fann forskarna att linfröolja avsevärt minskar insulinnivåerna hos diabetiker, vilket har betydelse för flera sjukdomar inklusive polycystiskt ovariesyndrom.

Linfröolja och fiskolja för kranskärlssjukdomar

Under studien fick deltagarna antingen 1000 mg fiskolja, 1000 mg linfröolja eller ett placebopiller två gånger dagligen under 12 veckor. Alla deltagare hade typ 2-diabetes och ansågs vara i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar. I både linfröoljegruppen och fiskoljegruppen minskade patienternas insulin-och nitritnivåer betydligt, och antioxidantkapaciteten ökade.

Dessutom fick deltagarna som tog linfröolja en minskning av högkänsligt CRP (C-reaktivt protein), en proteinmarkör på inflammation i kroppen som används för att mäta risknivåer för hjärtsjukdomar och stroke. Baserat på dessa resultat tror forskare att linfröolja kan vara lika effektivt för att minska risken för kranskärlssjukdomar som fiskolja.

Det här är inte den första studien som visar att linfröolja är effektivt för att minska insulinnivåerna för typ 2 diabetiker. 2017 upptäckte man i en liknande rapport att samma dos linfröolja (1000 mg två gånger dagligen) inte bara minskade insulinnivåerna utan också förbättrade genuttrycksnivåerna hos överviktiga diabetiker jämfört med placebo efter en 12-veckorsperiod.

Dessa resultat tyder på att linfröolja kan tas i stället för fiskolja som kosttillskott för att minska risken för hjärtsjukdom hos diabetespatienter.

Lin är en av våra äldsta kulturväxter. Det är en ettårig ört med vackra himmelsblå blommor.

Kranskärlssjukdomar, diabetes, PCOS och linfröolja

Man har gjort omfattande forskning på linfröolja på grund av dess effekter på många sjukdomar och krämpor, så som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). PCOS påverkar hormonnivåerna hos kvinnor och orsakar en högre produktion av manliga hormoner hos kvinnor med sjukdomen. Dessa hormonella obalanser orsakar att små cystor växer på äggstockarna och skapar oregelbunden menstruation som kan leda till infertilitet hos en del kvinnor.

PCOS är den vanligaste hormonella sjukdomen hos kvinnor i fertil ålder och forskare har länge ansett att en minskning av insulinnivåerna kan minska effekterna av PCOS-sjukdomar. Långsiktig PCOS är kopplad till hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes och behandlas vanligtvis med antidiabetiska läkemedel.

Med tanke på resultaten av studien som jämförde linfröolja med fiskolja och linfröoljans kraftfulla förmåga att minska insulinnivåerna, så är det inte förvånande att forskare har funnit att linfröolja har positiva effekter på insulinmetabolismen hos kvinnor med PCOS.

I en liknande studie fick deltagarna 1000 mg omega-3 fettsyratillskott från linfröolja två gånger om dagen i 12 veckor och såg en liknande minskning av insulinnivåer jämfört med resultaten från studien av linfröolja och fiskolja, vilket tyder på att linfröolja kan mildra de långsiktiga effekterna av PCOS genom att förebygga diabetes och hjärtsjukdomar samt minska risken för dessa sjukdomar hos typ 2 diabetiker.

Bättre sårläkning med linfröolja hos diabetiker

Utöver linfröoljans förmåga att minska risken för kranskärlssjukdomar, så kan linfröolja minska diabetessårens storlek.

I en studie från 2017 såg patienter som fick 1000 mg linfröolja en minskning av diabetessårens storlek och svårighetsgrad efter en 12-veckors period, vilket tyder på att linfröolja kan ha en gynnsam roll i sårläkning genom att förbättra ämnesomsättningen hos diabetespatienter.

Forskningsbaserade fördelar med linfröolja

En genomgång av National Standard Research Collaboration fann att linfrön och linfröolja har studerats för sina effekter på följande sjukdomar: förstoppning, ADHD, hyperlipidemi, kranskärlssjukdomar, cyklisk mastalgi (bröstsmärta), klimakteriebesvär, bröstcancer, hypertoni, lupus och HIV/AIDS.

Prostatacancer

I många forskningsrapporter på linfröolja har man studerat effekterna av dosen 1000 mg under en12-veckors period, vilket tyder på att linfröolja är effektiv vid den här doseringen och ger lindring när den används regelbundet under ett par månader.

För diabetiker kan linfröolja vara ett lika effektivt och säkert tillskott som   den ofta föreskrivna fiskoljan, utan dess biverkningar, eller för dem som letar efter ett veganskt alternativ. Om du vill veta mer om fördelarna med linfröolja och dess forskningsbaserade effekter, gå till GreenMedInfo.com.

GMI Research Group är engagerade i att undersöka nutidens viktigaste miljö- och hälsofrågor. Särskild betoning ligger på miljöhälsa. Vårt fokuserade och ingående forskningsarbete undersöker många olika vägar för att komma fram till hur den mänskliga kroppen på ett direkt sätt återspeglar det sanna tillståndet i omgivningen. Detta arbete är återgett och publicerat med tillstånd från GreenMedInfo LLC. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.