Fördömanden ökar mot Kinas cyberattacker
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab på Downing Street i London den 27 maj 2021. Raab är en av flera som varnat Kina efter cyberattackerna mot Microsoft Exchange. Foto: Niklas Hallén/AFP via Getty Images


Fler länder ansluter sig nu till USA:s anklagelser mot Kina om cyberattacker. Australien, Storbritannien och Nya Zeeland ställer sig bakom påståendena att Peking anlitar kriminella kontraktshackare för att genomföra statligt styrda angrepp.

I uttalanden har de tre länderna bekräftat att Kinas regim ligger bakom attacken på mjukvaran Microsoft Exchange tidigare i år, som påverkade tusentals datorer, nätverk och servrar över hela världen. 

"Dessa handlingar har underminerat internationell stabilitet och säkerhet genom att öppna dörren för en rad andra aktörer, såsom cyberbrottslingar, som fortsätter att utnyttja denna svaghet för att tjäna pengar illegalt", skriver Australiens utrikesminister, inrikesminister och försvarsminister i ett gemensamt uttalande.

Raab: "Välbekant beteendemönster"

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab säger att attacken visade upp ett "oansvarigt men välbekant beteendemönster".

– Den kinesiska regeringen måste upphöra med det här systematiska cybersabotaget, och de kan förvänta sig att hållas ansvariga om de inte gör det, varnar Raab.

Andrew Little, Nya Zeelands minister med ansvar för kommunikationssäkerhet, har anslutit sig till kritiken och uppmanar Kina att "agera på ett lämpligt sätt i relation till den här sortens aktivitet som härrör från dess territorium".

Både Storbritanniens Nationella cybersäkerhetscentrum (NCSC) och Nya Zeelands kommunikationssäkerhetsbyrå (GCSB) har utrett frågan oberoende av varandra och båda har kommit fram till att det är aktörer med stöd från Kinas regim som ligger bakom utnyttjandet av en svaghet i Microsoft Exchange. NCSC säger sig vara "nästan säkra" på att det är en grupp som heter Hafnium.

EU och Nato oroade

Även Kanada, Japan, EU och Nato har uttryckt sin oro för händelsen efter att Bidenadministrationen den 19 juli anklagade hackare kopplade till Kinas departement för statssäkerhet för bland annat ransomware-attacker, cyberutpressning och kapning av kryptovaluta.

Nato säger i ett uttalande att man fördömer cyberaktivitet ägnad att "destabilisera och skada Euro-atlantisk säkerhet och störa våra medborgares dagliga liv" och att man kommer använda all sin kapacitet för att avskräcka och försvara sig mot detta. 

USA åtalar även fyra kinesiska medborgare som man menar arbetar med underrättelse för en gren av Departementet för statssäkerhet. De ska ha gett sig på andra stater och aktörer inom sjöfart, flyg, försvar, utbildning och sjukvård. Bland annat ska de ha försökt stjäla forskning kring ebolaviruset, enligt USA.

Kinesiska kommunistpartiets tabloid Global Times har svarat på anklagelserna och kallat dem "en enorm lögn". Om USA försöker vidta aggressiva åtgärder eller införa sanktioner kommer Kina att "slå tillbaka", skriver man i en ledarartikel.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!