En folkhögskola i Göteborg får inte längre statsbidrag efter en granskning som visar att det finns brister i verksamheten. Skolan krävs nu på flera miljoner kronor i felaktigt utbetalade medel.
Det rör sig om den romska Interkulturella folkhögskolan i Bergsjön. I våras bestämde Folkbildningsrådet att skolan skulle granskas efter anonyma uppgifter om att det finns brister i verksamheten.
– Det är en allvarlig kritik som riktas mot folkhögskolans ledning och vi kan konstatera att statsbidraget har använts i strid med gällande bidragsvillkor, säger Maria Graner, generalsekreterare på Folkbildningsrådet, i ett pressmeddelande.
”Korrupt agerande”
Enligt granskningen har skolan en svag organisation och saknar kontrollsystem. Det ”har möjliggjort ett korrupt agerande bland några tongivande personer inom folkhögskolan”. Skolan krävs nu på 3,9 miljoner kronor.
– Vi beklagar att folkhögskolans ledning inte har tagit sitt ansvar och inte har prioriterat verksamheten och deltagarna, säger Maria Graner.
Enligt Göteborgs-Posten har folkhögskolan investerat 2,8 miljoner kronor i ett avbrutet skolprojekt i Tunisien. I projektet anställde man en person kopplad till skolledningen. Denne fick en årslön på 704 000 kronor, uppger tidningen. Ett företag, som ägdes av två personer i skolledningen, har också fått 600 000 kronor per år i ersättning.
Tvingas sannolikt stänga
Samtidigt saknas dokumentation och redovisning av vad som har försiggåtts. Enligt Göteborgs-Posten misstänker Folkbildningsrådet att de statliga pengarna har gått till projektet i Tunisien, något som inte är tillåtet.
Det har också framkommit kritik mot folkhögskolan då man har haft låg lärartäthet och delat ut frikostiga avgångsvederlag.
Enligt tidningen kommer skolan sannolikt att tvingas stänga. Samtidigt har ärendet lämnats över till polisen.
Göteborgs-Posten har talat med några i skolledningen som avvisar det mesta av kritiken. Den tidigare rektorn, Keith Palmrot, säger att hela utredningen ”handlar om orimligheter”. Samtidigt säger den tillförordnade rektorn Johan Karlborg att man har rätt att driva ”ett pedagogiskt projekt” i Tunisien.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.