loadingEnligt Benjamin Kong mår kroppen bra av utevistelse på vintern, vilket också kan ge bättre hälsa under våren. Foto: Aleksandra Starkova
Enligt Benjamin Kong mår kroppen bra av utevistelse på vintern, vilket också kan ge bättre hälsa under våren. Foto: Aleksandra Starkova
Hälsa

Följ naturens rytm och få bättre hälsa i vinter

Eva Sagerfors

Enligt den kinesiska läkekonsten mår man bäst när man kan följa naturens rytm. Akupunktören Benjamin Kong berättar här om vintern och delar med sig av sina vardagstips för bättre hälsa under årets kallaste tid.

Traditionell kinesisk medicin (TKM) har ett helhetstänkande som ser till det kroppsliga såväl som till det mentala och själsliga måendet. Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad i både traditionell kinesisk medicin och västerländsk medicin. Han kom till Sverige 2006, och sedan 2010 driver han egen akupunkturklinik.

Enligt TKM går naturens förändring i en cykel av yin och yang. Människor bör vara i harmoni med naturen och anpassa sig till naturens gång. Benjamin Kong hänvisar till ett uttryck från daoismens grundare Lao Zi.

– Man säger: ”Människor följer jorden, jorden följer himlen, himlen följer Dao, Dao följer naturen.”

Han förklarar att Dao syftar på universums lagar.

Kong säger att TKM är en viktig del av den traditionella kinesiska kulturen.

– Den säger att människor måste följa himlens Dao för att behålla hälsan, bota sjukdomar och förlänga livet.

Benjamin Kong är utbildad i både traditionell kinesisk medicin och västerländsk medicin. Foto: Privat

Under vintern befinner sig naturen i dvala och allt som lever drar ner på tempot för att spara energi. Kong säger att precis som vissa djur går i ide går även människans kropp in i en vilofas. Det är något man behöver anpassa sig efter.

– Vid den här tiden är det nödvändigt att minska på alla former av hård träning. Försök att inte låta kroppen svettas för mycket, då en kropp som svettas har porerna öppna. Yang-energi i kroppen kommer då att lämna kroppen.

Detta gör dig mindre motståndskraftig mot sjukdomar under våren eftersom yang-energin är försvagad. 

Benjamin Kong, naturläkare och akupunktör

Vintertid är det viktigt att behålla yang-energin i kroppen. Han förklarar vilken betydelse det har för hälsan och varför det är bra att vara utomhus i kylan ibland.

– Kallt väder tvingar porerna i kroppen att sluta sig, varpå kroppens yang-energi förseglas inne i kroppen som en energireserv inför det kommande årets utmaningar. Om man stannar inne i ett alltför varmt hus dygnet runt under vintern, så kan kroppens yang inte göra en så bra tätning som behövs och yang lämnar kroppen, säger han och fortsätter:

– Detta gör dig mindre motståndskraftig mot sjukdomar under våren eftersom yang-energin är försvagad.

Många känner sig tröttare på vintern. Det förklarar han med att yang-energin har en tendens att gå djupare in i kroppen, till kroppens organ, snarare än att hålla sig ytligt – i hud och muskler.

För att få mer energi och bli piggare tipsar han om aktiviteter med långsamma rörelser, så som qigong och meditation.

Enligt TKM är långsamma aktiviteter bra. Meditation är bra för att lugna sinnet. Foto: Inside Creative House

Generellt behöver man låta kroppen få mer vila, berättar Kong.

– På vintern bör man gå till sängs tidigt och vakna sent, för att få en längre sammanhängande vila.

Eftersom de flesta tillbringar mycket tid inomhus är det bra att tänka på kvaliteten på inomhusluften. Men många håller dörrar och fönster stängda och då blir luften sämre om man inte har ett bra ventilationssystem, berättar han. Därför är det bra att ta för vana att vädra regelbundet.

Med minskad aktivitet blir kroppens ämnesomsättning också lite långsammare.

– Därför bör man inte äta mycket på kvällen, då kommer man att gå upp i vikt.

Det är också viktigt att hålla sig varm.

– Om man inte håller sig varm på vintern är det inte bra för kroppens yang-energi, så man bör ha varma och sköna kläder.

Kong berättar att när han precis hade kommit till Sverige lade han märke till att en del unga kvinnor bara hade tunna kläder på sig trots att det var mitt i vintern.

– Jag undrade om svenskarna kanske har större motståndskraft mot kyla. Men efter att jag hade öppnat akupunkturkliniken märkte jag att många kvinnor som kom för behandling hade kyla ansamlad i kroppen, så jag förstod att svenskarna inte har mer motståndskraft mot kyla, säger han och tillägger:

– Men många känner inte till att kylan kommer att ”stanna” i kroppen och kan leda till olika sjukdomar.

Att anpassa kosten efter säsongen är också att följa naturen och kroppens behov. Vintertid gäller enligt TKM att äta livsmedel som berikar yin och dämpar yang. Benjamin Kong förklarar att det innebär att äta lagom mängder fett, och proteinrika livsmedel. Han ger några exempel på livsmedel som innehåller fett av bra kvalitet: nötkött, fårkött, pinjenötter, melonkärnor och solroskärnor.

I det kinesiska köket är livsmedel som ägg, sesamfrön och sesamolja, klibbigt ris, dadlar, bambuskott, champinjoner, purjolök och nötter vanliga under vintern.

Han säger också att det är bra att äta mer mat med bitter smak samtidigt som man minskar på det salta.

– Det främjar ett friskt hjärta och minskar arbetsbördan för njuren.

Livsmedel med bitter karaktär är bland annat aprikos, sparris, selleri, grapefrukt, humle, kålrabbi, salladsblad, rädisor, grönkål och vinäger.

När det gäller kosten säger han också att det bästa är att oftast äta varm mat.

– I den kinesiska matkulturen äter man gröt. Att äta varm gröt på morgonen på vintern passar mycket bra.

Gröten kan göras på olika spannmål, liksom på majs, ris eller hirs.

Varm mat och dryck är bra för kroppen på vintern. Benjamin Kong tipsar om att äta någon sorts gröt till frukost. Foto: Andy Krantz

Det är också bra att dricka varmt. Kong säger att många är vana att dricka vatten direkt från kranen.

– Det är dock inte bra, särskilt inte på vintern, eftersom miljön i mag-tarmkanalen inte gillar kylan. Man bör dricka varmt vatten oftast.

Han förklarar att det tar energi från kroppen att värma den kalla drycken, vilket kan leda till energibrist i mag-tarmkanalen. På sikt kan det påverka hälsan.

Förkylning är vanligt under vintern. Benjamin Kong säger att man i den kinesiska medicinen skiljer på olika förkylningar och att man kan göra olika saker för att tillfriskna fortare.

Förkylning som orsakas av kyla kan ge irritation i halsen och vitt slem.

– När förkylningen börjar: koka den vita delen av salladslök/vårlök i vatten, med rötterna kvar. Drick det tre gånger om dagen.

Vid förkylning som kommer av värme och vind, vilket ger halsont och gult slem, ger han ett annat tips.

– Ta ett päron, tvätta det och skär det i bitar. Behåll skalet på. Koka det tillsammans med lite rårörsocker. Drick det som en soppa.

Benjamin Kong ger också tips för en bättre sömn. Vanliga orsaker till svårigheter att sova är enligt TKM att man tänker för mycket, emotionell oro och dåliga kostvanor.

Kong säger att det kan påverka sömnen om man tänker för mycket när man ska lägga sig. Andra orsaker till försämrad sömn är känslomässig oro och högt arbetstryck. Kostvanorna påverkar också kvaliteten på sömnen.

– Om man äter sent på kvällen och lägger sig strax efter maten, då är det svårt att somna.

Man behandlar enligt vilken typ av sömnlöshet patienter har. 

– Benjamin Kong

Han säger att den västerländska medicinen ofta ordinerar sömntabletter, oavsett orsaken till sömnsvårigheterna.

– Behandlingen inom kinesisk medicin är annorlunda. Man behandlar enligt vilken typ av sömnlöshet patienter har. Man använder akupunktur och örter och ändrar kosten för att justera yin och yang, lugna själen.

Kong ger flera tips på vad man kan göra själv för att sova bättre: undvika kaffe, te (örtte går bra), choklad, godis, fet mat och kalla frukter innan man lägger sig; ta för vana att lägga sig tidigt och att meditera. Han rekommenderar också att ta ett varmt fotbad innan man går till sängs.

 
Observera att denna artikel inte utgör medicinsk rådgivning. Vid hälsorelaterade frågor, vänligen kontakta en läkare eller ring 1177 Vårdguiden.

Kontakta journalisten: [email protected]

Traditionell kinesisk medicin

Läkesystemet har ett helhetstänkande som även ser till det mentala och själsliga måendet. Det grundar sig på kunskap och erfarenheter som byggts upp under tusentals år. Man arbetar mycket i förebyggande syfte. För en akupunktör eller läkare i kinesisk medicin ligger fokus på att hitta orsaker till kroppens obalanser eftersom man anser att det inte är tillräckligt att behandla symtom.

Meridiansystemet, ett nät av energikanaler i kroppen, har i flera tusen år varit en grund för kinesisk läkekonst.

Teorin om de fem elementen är en viktig del av traditionell kinesisk kultur. Den är en omfattande mall som organiserar alla naturfenomen i fem grupper: trä, eld, jord, metall och vatten, och inkluderar kategorier som säsong, klimat, inre organ, känsla, smak och färg.

Diagnosmetoder: Pulsdiagnostik och tungdiagnostik tillsammans med kunskap om allmänhälsa, sjukdomshistorik, kroppstyp, livshändelser och livsstil hjälper den praktiserande att ställa diagnos.

Behandlingsmetoder: Livsstilsförändringar, bland annat kostomläggning, akupunktur, akupressur och örtmedicin.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingEnligt Benjamin Kong mår kroppen bra av utevistelse på vintern, vilket också kan ge bättre hälsa under våren. Foto: Aleksandra Starkova
Enligt Benjamin Kong mår kroppen bra av utevistelse på vintern, vilket också kan ge bättre hälsa under våren. Foto: Aleksandra Starkova
Hälsa

Följ naturens rytm och få bättre hälsa i vinter

Eva Sagerfors

Enligt den kinesiska läkekonsten mår man bäst när man kan följa naturens rytm. Akupunktören Benjamin Kong berättar här om vintern och delar med sig av sina vardagstips för bättre hälsa under årets kallaste tid.

Traditionell kinesisk medicin (TKM) har ett helhetstänkande som ser till det kroppsliga såväl som till det mentala och själsliga måendet. Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad i både traditionell kinesisk medicin och västerländsk medicin. Han kom till Sverige 2006, och sedan 2010 driver han egen akupunkturklinik.

Enligt TKM går naturens förändring i en cykel av yin och yang. Människor bör vara i harmoni med naturen och anpassa sig till naturens gång. Benjamin Kong hänvisar till ett uttryck från daoismens grundare Lao Zi.

– Man säger: ”Människor följer jorden, jorden följer himlen, himlen följer Dao, Dao följer naturen.”

Han förklarar att Dao syftar på universums lagar.

Kong säger att TKM är en viktig del av den traditionella kinesiska kulturen.

– Den säger att människor måste följa himlens Dao för att behålla hälsan, bota sjukdomar och förlänga livet.

Benjamin Kong är utbildad i både traditionell kinesisk medicin och västerländsk medicin. Foto: Privat

Under vintern befinner sig naturen i dvala och allt som lever drar ner på tempot för att spara energi. Kong säger att precis som vissa djur går i ide går även människans kropp in i en vilofas. Det är något man behöver anpassa sig efter.

– Vid den här tiden är det nödvändigt att minska på alla former av hård träning. Försök att inte låta kroppen svettas för mycket, då en kropp som svettas har porerna öppna. Yang-energi i kroppen kommer då att lämna kroppen.

Detta gör dig mindre motståndskraftig mot sjukdomar under våren eftersom yang-energin är försvagad. 

Benjamin Kong, naturläkare och akupunktör

Vintertid är det viktigt att behålla yang-energin i kroppen. Han förklarar vilken betydelse det har för hälsan och varför det är bra att vara utomhus i kylan ibland.

– Kallt väder tvingar porerna i kroppen att sluta sig, varpå kroppens yang-energi förseglas inne i kroppen som en energireserv inför det kommande årets utmaningar. Om man stannar inne i ett alltför varmt hus dygnet runt under vintern, så kan kroppens yang inte göra en så bra tätning som behövs och yang lämnar kroppen, säger han och fortsätter:

– Detta gör dig mindre motståndskraftig mot sjukdomar under våren eftersom yang-energin är försvagad.

Många känner sig tröttare på vintern. Det förklarar han med att yang-energin har en tendens att gå djupare in i kroppen, till kroppens organ, snarare än att hålla sig ytligt – i hud och muskler.

För att få mer energi och bli piggare tipsar han om aktiviteter med långsamma rörelser, så som qigong och meditation.

Enligt TKM är långsamma aktiviteter bra. Meditation är bra för att lugna sinnet. Foto: Inside Creative House

Generellt behöver man låta kroppen få mer vila, berättar Kong.

– På vintern bör man gå till sängs tidigt och vakna sent, för att få en längre sammanhängande vila.

Eftersom de flesta tillbringar mycket tid inomhus är det bra att tänka på kvaliteten på inomhusluften. Men många håller dörrar och fönster stängda och då blir luften sämre om man inte har ett bra ventilationssystem, berättar han. Därför är det bra att ta för vana att vädra regelbundet.

Med minskad aktivitet blir kroppens ämnesomsättning också lite långsammare.

– Därför bör man inte äta mycket på kvällen, då kommer man att gå upp i vikt.

Det är också viktigt att hålla sig varm.

– Om man inte håller sig varm på vintern är det inte bra för kroppens yang-energi, så man bör ha varma och sköna kläder.

Kong berättar att när han precis hade kommit till Sverige lade han märke till att en del unga kvinnor bara hade tunna kläder på sig trots att det var mitt i vintern.

– Jag undrade om svenskarna kanske har större motståndskraft mot kyla. Men efter att jag hade öppnat akupunkturkliniken märkte jag att många kvinnor som kom för behandling hade kyla ansamlad i kroppen, så jag förstod att svenskarna inte har mer motståndskraft mot kyla, säger han och tillägger:

– Men många känner inte till att kylan kommer att ”stanna” i kroppen och kan leda till olika sjukdomar.

Att anpassa kosten efter säsongen är också att följa naturen och kroppens behov. Vintertid gäller enligt TKM att äta livsmedel som berikar yin och dämpar yang. Benjamin Kong förklarar att det innebär att äta lagom mängder fett, och proteinrika livsmedel. Han ger några exempel på livsmedel som innehåller fett av bra kvalitet: nötkött, fårkött, pinjenötter, melonkärnor och solroskärnor.

I det kinesiska köket är livsmedel som ägg, sesamfrön och sesamolja, klibbigt ris, dadlar, bambuskott, champinjoner, purjolök och nötter vanliga under vintern.

Han säger också att det är bra att äta mer mat med bitter smak samtidigt som man minskar på det salta.

– Det främjar ett friskt hjärta och minskar arbetsbördan för njuren.

Livsmedel med bitter karaktär är bland annat aprikos, sparris, selleri, grapefrukt, humle, kålrabbi, salladsblad, rädisor, grönkål och vinäger.

När det gäller kosten säger han också att det bästa är att oftast äta varm mat.

– I den kinesiska matkulturen äter man gröt. Att äta varm gröt på morgonen på vintern passar mycket bra.

Gröten kan göras på olika spannmål, liksom på majs, ris eller hirs.

Varm mat och dryck är bra för kroppen på vintern. Benjamin Kong tipsar om att äta någon sorts gröt till frukost. Foto: Andy Krantz

Det är också bra att dricka varmt. Kong säger att många är vana att dricka vatten direkt från kranen.

– Det är dock inte bra, särskilt inte på vintern, eftersom miljön i mag-tarmkanalen inte gillar kylan. Man bör dricka varmt vatten oftast.

Han förklarar att det tar energi från kroppen att värma den kalla drycken, vilket kan leda till energibrist i mag-tarmkanalen. På sikt kan det påverka hälsan.

Förkylning är vanligt under vintern. Benjamin Kong säger att man i den kinesiska medicinen skiljer på olika förkylningar och att man kan göra olika saker för att tillfriskna fortare.

Förkylning som orsakas av kyla kan ge irritation i halsen och vitt slem.

– När förkylningen börjar: koka den vita delen av salladslök/vårlök i vatten, med rötterna kvar. Drick det tre gånger om dagen.

Vid förkylning som kommer av värme och vind, vilket ger halsont och gult slem, ger han ett annat tips.

– Ta ett päron, tvätta det och skär det i bitar. Behåll skalet på. Koka det tillsammans med lite rårörsocker. Drick det som en soppa.

Benjamin Kong ger också tips för en bättre sömn. Vanliga orsaker till svårigheter att sova är enligt TKM att man tänker för mycket, emotionell oro och dåliga kostvanor.

Kong säger att det kan påverka sömnen om man tänker för mycket när man ska lägga sig. Andra orsaker till försämrad sömn är känslomässig oro och högt arbetstryck. Kostvanorna påverkar också kvaliteten på sömnen.

– Om man äter sent på kvällen och lägger sig strax efter maten, då är det svårt att somna.

Man behandlar enligt vilken typ av sömnlöshet patienter har. 

– Benjamin Kong

Han säger att den västerländska medicinen ofta ordinerar sömntabletter, oavsett orsaken till sömnsvårigheterna.

– Behandlingen inom kinesisk medicin är annorlunda. Man behandlar enligt vilken typ av sömnlöshet patienter har. Man använder akupunktur och örter och ändrar kosten för att justera yin och yang, lugna själen.

Kong ger flera tips på vad man kan göra själv för att sova bättre: undvika kaffe, te (örtte går bra), choklad, godis, fet mat och kalla frukter innan man lägger sig; ta för vana att lägga sig tidigt och att meditera. Han rekommenderar också att ta ett varmt fotbad innan man går till sängs.

 
Observera att denna artikel inte utgör medicinsk rådgivning. Vid hälsorelaterade frågor, vänligen kontakta en läkare eller ring 1177 Vårdguiden.

Kontakta journalisten: [email protected]

Traditionell kinesisk medicin

Läkesystemet har ett helhetstänkande som även ser till det mentala och själsliga måendet. Det grundar sig på kunskap och erfarenheter som byggts upp under tusentals år. Man arbetar mycket i förebyggande syfte. För en akupunktör eller läkare i kinesisk medicin ligger fokus på att hitta orsaker till kroppens obalanser eftersom man anser att det inte är tillräckligt att behandla symtom.

Meridiansystemet, ett nät av energikanaler i kroppen, har i flera tusen år varit en grund för kinesisk läkekonst.

Teorin om de fem elementen är en viktig del av traditionell kinesisk kultur. Den är en omfattande mall som organiserar alla naturfenomen i fem grupper: trä, eld, jord, metall och vatten, och inkluderar kategorier som säsong, klimat, inre organ, känsla, smak och färg.

Diagnosmetoder: Pulsdiagnostik och tungdiagnostik tillsammans med kunskap om allmänhälsa, sjukdomshistorik, kroppstyp, livshändelser och livsstil hjälper den praktiserande att ställa diagnos.

Behandlingsmetoder: Livsstilsförändringar, bland annat kostomläggning, akupunktur, akupressur och örtmedicin.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024