Aldrig tidigare i modern tid har så många unga män skjutits ihjäl i Sverige.
Förra året dog 26 män mellan 15 och 29 år av skottskador, visar ny statistik från Socialstyrelsen.
Det är den högsta siffran sedan 1987.
– Tyvärr har det ackumulerats mycket vapen i de här miljöerna, där man försöker få en karriär genom kriminalitet, och de har också sipprat ner i åldrarna. De som är lite mer springpojkar har också fått tillgång till vapen, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen i region Stockholm.
Dödsfall på grund av våld minskade länge i Sverige. Men denna utveckling ser nu ut att ha brutits, och från 2012 har antalet i stället ökat, skriver Socialstyrelsen. Främst handlar det om dödsskjutningar bland unga män.
Narkotika driver
– De senaste tre åren har antalet dödsskjutningar bland unga män legat betydligt högre än tidigare år, säger Socialstyrelsens utredare Jesper Hörnblad.
Som en jämförelse orsakade skottskador under perioden 2000 till 2014 i snitt knappt sex dödsfall om året i gruppen.
Tillgången till vapen har ökat och narkotikahandeln driver på trenden, säger Sven Granath.
– Det har skett ett skifte i hur man försöker få in pengar till kriminalitet. Tidigare gav rån stora byten, nu är det narkotikahandel och där blir det mycket interna konflikter. Det är mycket konkurrens, mycket osämja och man ser också till att vara beväpnad för att driva in skulder, säger han.
Skickligare
Sannolikt har de kriminella också blivit skickligare på att använda skjutvapen, tror han.
– Det handlar inte bara om bättre tillgång utan också att man blivit bättre på att använda vapen, man är ute och provskjuter till exempel.
Att tröskeln för att använda skjutvapen sänkts bedömer han som mindre troligt.
– Man hade nog gärna använt skjutvapen för 20 år sedan också om man haft tillgång till det. Man har alltid haft en ganska våldsbenägen attityd i de här sammanhangen och yngre personer är dessutom mer impulsiva, säger Sven Granath.
Totalt inträffade 37 dödsskjutningar i Sverige 2017.
(Anja Haglund/TT)