Flera rån i Lund i helgen – unga män rånade öppet bland folk
Sex rån inträffade i helgen i Lund. Foto: Epoch Times-arkivbild


I helgen polisanmäldes sex rån och rånförsök i Lund. Det handlar om unga män som rånade öppet mitt bland folk. Bankkontona tömdes medan offren vaktades. Det skriver Sydsvenskan.

Det rör sig om en större grupp yngre män som är maskerade. De hotade och omringade sina offer på gatan tidigt på kvällen.

Grupp av män

Efter klockan sex på kvällen under söndagen blev en man i 20-årsåldern rånad på Nygatan. Han blev först knuffad bakifrån och omringades sedan av sex män som hotade honom med pistol och kniv.

Först hade männen tagit 600 kronor i kontanter. Sedan avkrävde man honom även på bankkort och kod. Några av rånarna stannade kvar och vaktade offret med de andra gick och tog ut 8 000 kronor. När pengarna var uttagna hade de lämnat platsen.

En dryg halvtimme senare blev ytterligare en man i 20-årsåldern rånad av fem män på Mårtenstorget. Man tog hans bankkort och tvingade honom att ge ut sin kod. Sedan har tre män vaktat honom under knivhot medan hans konto länsades på 6 000 kronor. Rånarna hade också hotat honom att inte polisanmäla då man visste vem han var.

– Vi undersöker alla rånen tillsammans. Minst i ett par fall misstänker vi samma konstellation, säger Joakim Nyberg, kommunpolis, till tidningen.

Polisen hoppas nu att vittnen hör av sig då det har passerat flera människor på de båda platserna. Vid båda tillfällena var de misstänkta rånarna klädda i mörka kläder och hade uppdragna huvor med tyg som täckte ansiktet.

Hotade med spruta

En kvinna i 20-årsåldern råkade ut för ett rånförsök under natten till söndagen på Lilla Södergatan. Tre män hade dykt upp bakom kvinnan och tvingat henne till en bankomat för att få henne att ta ut pengar åt dem.

Kvinnan blev rispad på låret av ett vasst föremål som skar sönder hennes jeans, enligt polisanmälan. I ett obevakat ögonblick lyckades hon dock springa ifrån männen.

En man i 60-årsåldern blev utsatt för ett rånförsök under lördagskvällen på Södra vägen. Rånarna krävde att mannen skulle ge dem bankkort, kontanter och telefonen. Han lyckades undkomma då han inte hade något på sig.

En kvinna på Östra Vallgatan blev rånad på sin mobiltelefon efter att gärningsmän hotat henne med skjutvapen.

På Stora Södergatan blev tre kvinnor rånade av en kvinna som hotade de med en injektionsspruta. Hon fick med sig en väska och bankomatkort, skriver polisen på sin webbsida. Den kvinnliga rånaren, som är i 25-30-årsåldern, greps sedan av polis. Hon har dock släppts men är fortfarande misstänkt i den pågående utredningen.

Tidigare var det en rånvåg under hösten 2017. Men den upphörde efter att sju unga män blev gripna och senare dömdes. Två av huvudmännen dömdes till tre år respektive tre år och sex månaders fängelse. Bägge dömdes också till utvisning ur landet, skriver Sydsvenskan.