Flera hundratusen personer lever i Sverige utan styrkt identitet
Flera hundratusen personer lever i Sverige utan styrkt identitet. Foto: Epoch Times


Flera hundratusen människor lever i Sverige utan att ha styrkt sin identitet. Polisen slår larm att man har tappat kontrollen över vilka som befinner sig i landet, rapporterar DN.

Omkring 873 000 personer som inte är folkbokförda vistas i landet med ett samordningsnummer. Drygt 45 procent av dessa, 392 000, har inte styrkt sin identitet.

– Vi har ett parallellsamhälle som bara växer. Vi har helt tappat kontrollen över vilka som är här. Det är människor som är rättslösa, men det kan också handla om människor vars avsikter att vara här är helt okända, säger Marit Murphy Handelsberg, vid gränspolisen, till tidningen.

2017 granskade Skatteverket 4 000 samordningsnummer Det visade sig att 45 procent inte hade någon styrkt identitet. 10 procent av dessa fall tror man kan ha utnyttjats som svart arbetskraft.

Det finns inga lagkrav från Migrationsverket eller polisen att man måste styrka sin identitet för att få ett samordningsnummer.

Med hjälp av ett samordningsnummer kan man bo och verka i Sverige utan att vara folkbokförd. Det innebär att man bland annat kan arbeta och använda sig av sjukvården.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.